Nu aansluiten

Voordelen van zzp in de zorg

Wat zijn de voordelen van werken als zzp'er in de zorg? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Betere werk-privé balans

De werkdruk in de zorg is hoog en blijft oplopen. Vooral voor in loondienst kan dit een impact hebben op je prive leven. Steeds vaker zijn er niet genoeg collega's om al het werk te doen. Even een dagje vrij nemen of je zieke dochter van school halen is vaak onmogelijk. Je wil je clienten niet zonder zorg laten en ook je collega's niet nog meer werk bezorgen. Dit is voor vele een reden om over te stappen naar zzp-schap. Als zzp'er ben jij de baas. Dit maakt werk en privé combineren een stuk makkelijker dan in loondienst. Je bepaalt zelf wanneer je werkt, hoeveel uren je maakt en wanneer je op vakantie gaat.

Meer vrijheid en flexibiliteit

Veel zorgmedewerkers voelen meer vrijheid en flexibiliteit als zzp'er dan in loondienst. Je kiest niet alleen hoeveel je werk maar ook in welke sector je wil werken. Elke keer een andere sector? Of specialiseer je je graag. Als zzp'er kies je zelf welke opdrachten je wil doen. Zo creër je meer variatie en meer uitdaging voor jezelf.

Als zzp'er verdien je meer geld

Ervaren zorgmedewerkers verdienen meestal meer als zzp'er dan in loondienst. Dit kan een belangrijke reden zijn om over te stappen. Steeds meer zorgmedewerkers kunnen niet meer rondkomen van hun salars en starten als zzp'er. Als zpp'er krijg je een hoger netto inkomen. Hier moet je echter ook veel mee regelen. Uit onze ervaring blijkt dat zzp'ers vooral meer verdienen aan de uren die ze meer werken dan mensen in loondienst.

Kies zelf wat je leert

Als zzp'er stel je je eigen opleidingsplan op. Je bent zelf verantwoordelijk voor je scholing maar hebt dus ook meer te zeggen over wat je gaat leren. Voor veel zzp'ers is dit onwijs motiverend en helpt dit ze sneller door te groeien. Lees alles over opleidingen en doorontwikkelen als zzp'er

Mantelzorg voor een naaste is mogelijk

Zorgen voor een naaste én een (full-time) baan is vaak lastig of onmogelijk te combineren. Als zzp'er heb je meer zeggenschap over je werk en flexibiliteit dan in loondienst. Dit maakt het voor zzp'ers makkelijker om het eigen werk te combineren met zorg voor een naaste. Mantelzorg naast een baan is echter ook voor zzp'ers een uitdaging.

Gratis webinar starten als zzp'er

Tijdens dit webinar delen we hoe je de basis op orde krijgt als startende zzp'er.

Schrijf je nu in

Lees ook

Stappenplan

Wat moet je regelen om te mogen starten als zzp'er in de zorg? Van Wtza meldplicht tot KvK inschrijving en verzekeringen.

Bekijk alle stappen

Zzp & loondienst

De meeste starters combineren in eerste instantie hun dienstverband met losse opdrachten. Waar moet je op letten?

Lees over combineren