Nu aansluiten

Wtza

Alles over de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza). Volgens deze wet moeten nieuwe zorgaanbieders zich melden bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Ook moeten alle zorgaanbieders vindbaar zijn in een openbaar portaal.

De Wtza geldt voor zzp'ers in de zorg

Sinds 1 januari 2022 is de Wtza van kracht. Van zzp'ers in de zorg die na 1 januari 2022 starten, wordt verwacht dat zij zich eerst melden bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de vragenlijst invullen. Dit heet de Wtza 'meldplicht'.

Alle nieuwe én bestaande zzp'ers in de zorg moeten vindbaar zijn in het Landelijk Register Zorgaanbieders (LRZa) en voldoen aan de eisen van de Wkkgz en de Jeugdwet. Dit gaat verder dan alleen een aansluiting op een klachtenportaal.

Wtza stappenplan

Voor veel zorgmedewerkers die willen starten als zzp'er in de zorg werkt de Wtza verwarrend. Hoe zit het nu precies?

Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten uit ons Wtza stappenplan:

Tip: volg ons gratis Wtza webinar of Webinar voor starters

Wtza eisen voor zzp'ers

Zzp'ers in de zorg moeten een klachtenregeling en een kwaliteitssysteem hebben. Deze twee onderdelen zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden.

Dit houdt in dat je het volgende op orde moet hebben:

* is inbegrepen in het basis kwaliteitssysteem van ZZP-erindezorg.nl

Deze eisenlijst is gebaseerd op de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz).

Wtza abonnement

Met één abonnement heb je jouw basis op orde: klachtenregeling, kwaliteitssysteem, VOG aanvraag, online training en maandelijkse update voor zzp'ers in de zorg.

Meer over wtza abonnement