Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Zorgmedewerker Femke

Zorgmedewerker Femke: 'Nee, zzp in de zorg is niets voor mij.'

arbeidsmarkt starten als zzp'er Mar 07, 2023

Sommige zorgmedewerkers starten als zzp'er in de zorg, maar keren kort daarna toch weer terug naar een dienstverband. Welke overwegingen hebben ze daarbij? En wat zijn hun ervaringen met de eerste stappen naar zzp? We vroegen het aan zorgmedewerker Femke, die via ons abonnement ondersteund werd in haar voorbereiding. Om vervolgens van het zzp-schap af te zien.

Waarom wilde je zzp'er in de zorg worden?

Ik ben op zoek naar meer vrijheid in de keuze van mijn werkplek. Regie over welke dagen ik werk en hoeveel uur ik werk. Mijn doel was om brede ervaring op te doen via opdrachten binnen mijn regio. Ik ben al heel wat jaren werkzaam in de Gehandicaptenzorg. Het ging mij bij mijn stap naar zzp niet om 'veel' verdienen, omdat ik wist dat er onder aan de streep niet veel verschil zit tussen dienstverband en zzp. Mits je je sociale zekerheden goed regelt.

Hoe heb jij jouw start als zzp'er voorbereid?

Ik ben niet halsoverkop begonnen, maar heb de tijd genomen voor een goede voorbereiding. Het kostte mij uiteindelijk een maand om goed geïnformeerd te raken. Via Google, gesprekken met collega zzp'ers, webinars en de online training tot zzp'er in de zorg kreeg ik een goed beeld over wat er bij kwam kijken. Na mijn inschrijving bij de KvK ben ik aan de slag gegaan met mijn kwaliteitssysteem. Ik heb zaken zoals privacy en de klachtenregeling direct op maat gemaakt.

Hoe ben je op zoek gegaan naar opdrachten?

Ik heb twee sporen gelopen om aan opdrachten te komen. Door het aanschrijven van vijf instellingen in de buurt wilde ik rechtstreeks in contact komen met opdrachten. Organisaties klagen regelmatig over bemiddelaars, dus ik dacht laat ik vragen of zij rechtstreeks contracteren. Geen van de vijf organisaties wilde rechtstreeks met zzp'ers werken. Zij zetten liever bemiddelingsbureaus in. Hierop heb ik diverse bureaus benaderd en mijzelf daar ingeschreven.

Kwam je hierdoor aan het werk?

Nee. Ondanks dat meerdere bemiddelingsbureaus actief werven in mijn regio, bleek dat zij in de praktijk geen opdrachten hadden. Nadat ik bij wijze van proef mijn uurtarief naar beneden bijstelde en de reisafstand verlengde, kwam er nog steeds niets terug. De regio waarin ik woon en werk lijkt wat behoudender om te gaan met zzp'ers dan in andere delen van het land. 

Waarom is zzp in de zorg niets voor jou?

Dat zorgorganisaties mij dwingen om via een bemiddelaar te werken vind ik een aantasting van mijn ondernemersvrijheid en zelfstandigheid. Daarnaast is er van een continue stroom aan opdrachten geen sprake. Winters zijn wat kalmer en zomers juist wat drukker. Prima, maar ik werk liever gelijkmatig over het hele jaar. Een plek in een flexpool of detachering lijkt mij passender. Ik wil proberen op projectbasis of voor een langere periode achtereen te werken. Ik kies daarbij voor loondienst.

Bewust en weloverwogen kiezen voor zzp-schap

Zelfstandig ondernemerschap in de zorg is niet voor iedereen. Van zzp-schap wordt iets heel anders gevraagd dan van een flexwerker, zoals een uitzendkracht of gedetacheerde. Als platform dragen we graag bij aan een bewuste en weloverwogen keuze voor zelfstandig ondernemerschap. Het níet kiezen voor zzp in de zorg is ook een bewuste keuze. Wil jij jouw ervaringen delen met anderen? Neem dan contact met ons op.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg