Nu aansluiten

Alternatieven op een vast dienstverband

Iedere maand verlaten tienduizenden zorgmedewerkers voorgoed het vaste dienstverband. Zij kiezen meestal voor een baan in een andere sector. Dat is een groot verlies voor de zorg. Beslis niet te overhaast! Wat zijn de alternatieven op een vast dienstverband?

Naast 'vast', is er ook 'flex' en 'zzp'

De meeste zorgmedewerkers zijn ooit gestart in een vast dienstverband en kennen daarom geen andere werkvorm. Toch zijn er alternatieven op een vast dienstverband. Naast 'vast', is namelijk ook 'flex' en 'zzp'.

  • 'Flex' of 'flexkracht' is de verzamelnaam voor uitzendkracht of gedetacheerde;
  •  'Zzp' of 'zzp'er' is de verzamelnaam voor zelfstandig ondernemers.

Bij iedere werkvorm horen specifieke omstandigheden die we verderop bespreken.

Wat is het grootste verschil met vast?

Als uitzendkracht, gedetacheerde of zelfstandig ondernemer werk je niet altijd voor dezelfde organisatie in hetzelfde team. Je wisselt in samenspraak met jouw opdrachtgever tussen teams, afdelingen, locaties en organisaties. Veel flexibel werkende zorgmedewerkers vinden de afwisseling het grootste voordeel van deze manier van werken. Maar je hoeft niet voortdurend te wisselen van werkplek. Sommige uitzendkrachten en gedetacheerden werken jaren voor dezelfde organisatie. Als zelfstandig ondernemer is het verstandig als je dit tot maximaal een jaar beperkt. 

Zekerheid van werk en inkomen

De belangrijkste verschillen tussen vast, flex en zzp gaan over de zekerheid van werk en de zekerheid van inkomen. Hieronder lichten we ze toe.

  • In vaste dienst werk je voor een werkgever en val je onder een CAO. Je hebt zekerheid van werk én inkomen;
  • Een uitzendkracht valt onder een CAO en heeft zekerheid van inkomen. Het uitzendbureau is verantwoordelijkheid voor het regelen van voldoende werk;
  • Een gedetacheerde valt onder een CAO en heeft zekerheid van inkomen. Het detacheringsbureau is verantwoordelijkheid voor het regelen van voldoende werk;
  • Een zzp'er in de zorg heeft weinig zekerheid van inkomen en weinig zekerheid van werk. De ondernemer zelf is verantwoordelijk voor het regelen van voldoende werk.

Gratis webinar flexwerken in de zorg

Tijdens dit webinar bespreken we de mogelijkheden om te flexwerken in de zorg.

Schrijf je nu in

Hoe zit het met sociale zekerheden?

Uitzendkrachten en gedetacheerden hebben een arbeidsovereenkomst. Het uitzendbureau of detacheringsbureau functioneert als de werkgever. Vanuit die arbeidsovereenkomst kunnen deze flexwerkers terugvallen op sociale zekerheden. Hoe dat precies zit hangt af van het contract dat je aangeboden krijgt. Voor zorgmedewerkers die starten als zzp'er in de zorg geldt dat zij na moeten denken over hoe zij zich willen verzekeren. Voorzieningen voor verzuim, pensioen en arbeidsongeschiktheid moeten zelf georganiseerd worden. 

De voordelen op een rij

Ben je het vaste dienstverband zat? Gooi dan niet direct de handdoek in de ring. Wellicht past één van de alternatieven op een vast dienstverband bij jou. Wat zijn de meest genoemde voordelen van werken als uitzendkracht, gedetacheerde of zzp'er in de zorg? 

  • Eigen regie over de agenda;
  • Gezonde werk - privé balans;
  • Flexibiliteit in- en variëteit aan werk;
  • Mogelijkheid om periodes minder of niet te werken;
  • Voldoende inkomen om van rond te kunnen komen;
  • Je bepaalt zelf jouw contractomvang / hoeveelheid werk;

Checklist: Hoe veilig is jouw onderneming?

Exclusief voor abonnees. Werken als zzp'er in de zorg heeft veel voordelen. Maar er wordt ook veel van je verwacht. Wil je een beeld krijgen waar je aan moet voldoen als zzp’er? Maak gebruik van onze complete checklist voor veilig zelfstandig ondernemen in de zorg. Ben je nog geen abonnee en wil je ook gebruikmaken van de checklist? Sluit je nu aan.

Naar de checklist

Lees ook

Zzp & loondienst

Wil je als zzp'er een dag extra werken naast een vast dienstverband? We hebben een aparte pagina over dit onderwerp. 

Lees verder

Stappenplan naar zzp

Ben je er van overtuigd dat je wil starten als zzp'er in de zorg? Ons stappenplan helpt je bij het krijgen van overzicht.

Bekijk de stappen