Nu aansluiten

Zzp & loondienst

Veel zorgmedewerkers starten als zzp'er naast een loondienstverband. Wat levert dit op? Waar moet je op letten als je loondienst combineert met zzp?

Wat levert zzp naast loondienst je op?

Veel zorgprofessionals kiezen ervoor om als zzp'er te werken, náást hun vaste contract. Zo'n 25% van alle zzp'ers in de zorg combineert zzp met loondienst.

Wat levert zzp naast loondienst jou op?

  • Zelf bepalen hoeveel je werkt. Word je beperkt door te weinig contracturen binnen een vast dienstverband? Als zzp'er kun je extra diensten werken. Dit levert regie op over de hoeveelheid uren die je werkt;
  • Zelf bepalen hoeveel je verdient. Verdien je te weinig om goed van rond te kunnen komen? Als zzp'er verdien je een inkomen bovenop jouw inkomen uit dienstverband. Dit biedt meer financiële ruimte;
  • Direct betaald krijgen voor extra werk. Als je werkt als zzp'er in de zorg, verstuur je zelf facturen. Over het algemeen worden deze op tijd betaald. Daardoor ervaar je al snel de positieve gevolgen van extra werk;
  • Zelf bepalen wanneer je (extra) werkt. Zzp'ers zijn goed in staat om werk en privé te kunnen combineren. Als zzp'er accepteer je alleen een opdracht als het bij jouw omstandigheden past;
  • Variatie in werk en veel flexibiliteit. Zzp'ers in de zorg ervaren veel mogelijkheden bij het werk wat zij doen. Zij werken graag in verschillende sectoren, hebben de tijd om net dat stapje extra te zetten en ervaren meer ruimte voor hun vak.

Wil je niet bijverdienen naast loondienst, maar oriënteer je je breder op een andere stap in jouw loopbaan? Kijk dan eens op onze pagina 'Anders werken in de zorg'.

Wat heb je nodig om te starten?

Of je nu parttime gaat werken als zzp'er in de zorg, of dat fulltime wil gaan doen: de spelregels komen op hetzelfde neer. Volg ons stappenplan voor starten als zzp'er in de zorg als je zzp & loondienst wil gaan combineren. Van jouw inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), tot aan de meldplicht bij de Inspectie: we hebben alles voor je overzichtelijk op een rij gezet. Hieronder lees je wat nog meer van belang is als je wil bijverdienen. 

Je betaalt ongeveer 40% belasting

Doe je als zzp'er een opdracht naast jouw baan in loondienst? Omzet uit deze opdrachten als zzp'er worden gezien als Resultaat uit Overige Werkzaamheden (ROW). Deze moet je aan het einde van het jaar vermelden bij jouw belastingaangifte. Over het ROW deel moet je nog belasting betalen. Verhoudingsgewijs betaal je relatief veel belasting over neveninkomsten. Houd rekening met zo'n 40% belasting afdracht. Je houdt dus zo'n 60% van jouw omzet over als netto inkomsten.

Wanneer ben je ondernemer?

Voor ondernemeners gelden gunstige fiscale aftrekposten. Als je een aantal opdrachten doet naast loondienst word je niet automatisch gezien als ondernemer. IB-ondernemerschap is voor de belastingdienst iets anders dan resultaat uit Overige Werkzaamheden (ROW). Een belangrijke voorwaarde om als ondernemer gezien te worden is het urencriterium van 1225 uur. Als je deze 1225 uur niet haalt, dan kun je niet als IB-ondernemer gezien worden. Daarnaast zijn er nog tien andere eisen die gelden voor ondernemers.

Welke kosten mag je aftrekken?

Besluit je te starten als zzp'er naast een dienstverband? Bewaar dan alle bonnetjes die te maken hebben met jouw eerste stappen in ondernemerschap. Het is bij Resultaat uit Overige Werkzaamheden (ROW) toegestaan om kosten af te trekken. Kantoorartikelen, reiskosten, scholingskosten, medische materialen en bijvoorbeeld abonnementen die je afsluit bij een beroepsorganisatie of serviceabonnement zijn aftrekbaar. Alle kosten die betrekking hebben op de voorbereiding of de uitvoering van jouw bedrijf zijn aftrekbaar. Al deze kosten verwerk je in een basis administratie.

Je wordt gezien als zorgaanbieder

Op het moment dat je je bij de KvK inschrijft als zzp'er in de zorg, word je gezien als zorgaanbieder. Ook als je parttime onderneemt. Omdat je direct gezien wordt als zorgaanbieder moet je voldoen aan wetten die gelden voor zorgaanbiers:

Ook bij neveninkomsten naast loondienst (ROW) ben je verplicht te voldoen aan wet- en regelgeving.

Informeer jouw werkgever

We raden je aan om jouw werkgever te informeren als je van plan bent om nevenactiviteiten te gaan doen naast jouw dienstverband. Alhoewel de Arbeidstijdenwet formeel niet geldt voor zzp'ers in de zorg, wil dat niet zeggen dat je geen verantwoording draagt. Er kunnen problemen ontstaan als jij je ziek meldt bij jouw werkgever als gevolg van jouw werk als zzp'er. Dit kan juridische consequenties hebben. Jouw werkgever heeft zorgplicht bij verzuim, maar daar is wel inzicht voor nodig in wat jij doet. Check in je arbeidsovereenkomst of je een meldplicht hebt tegenover je werkgever.

Grootste risico's voorkomen?

Het zzp-schap in de zorg biedt mooie kansen. We snappen dat zorgprofessionals zich daar op willen richten. Vaak worden risico's daarom over het hoofd gezien. Het zzp-schap in de zorg komt ook met verantwoordelijkheden en verplichtingen. Om zzp'ers hiervan gemakkelijk op de hoogte te brengen delen we dit overzicht gratis.

  • Overzicht van de grootste risico's;
  • Tips hoe je omgaat met deze risico's;
  • Duidelijk beschreven.
Direct aanvragen

Lees ook

Stappenplan

Wat moet je regelen om te mogen starten als zzp'er in de zorg? Van Wtza meldplicht tot KvK inschrijving en verzekeringen.

Bekijk alle stappen

Wat zijn de voordelen?

Meer zelfstandigheid, meer inkomen en minder stress. Zzp'er in de zorg worden levert zorgmedewerkers veel op.

Alle voordelen van zzp in de zorg