Zzp & loondienst
Veel zorgmedewerkers starten als zzp'er naast een loondienstverband. Waar moet je op letten als je loondienst combineert met zzp?
Wat heb je nodig om te starten?
Om te kunnen starten met wat opdrachten naast loondienst heb je een inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK) nodig. Daarnaast moet je beschikken over een basis administratie. Het is verstandig om een zakelijke rekening te openen, zodat je privé en zakelijke kosten gescheiden kunt houden.
Je betaalt ongeveer 40% belasting
Doe je als zzp'er een opdracht naast jouw baan in loondienst? Omzet uit deze opdrachten als zzp'er worden gezien als Resultaat uit Overige Werkzaamheden (ROW). Deze moet je vermelden bij je belastingaangifte. Over het ROW deel moet je nog belasting betalen. Verhoudingsgewijs betaal je relatief veel belasting over neveninkomsten. Houd rekening met zo'n 40% belasting afdracht. Je houdt dus zo'n 60% over van jouw omzet.
Wanneer ben je ondernemer?
Voor ondernemeners gelden gunstige fiscale aftrekposten. Als je een aantal opdrachten doet naast loondienst word je niet automatisch gezien als ondernemer. IB-ondernemerschap is voor de belastingdienst iets anders dan resultaat uit Overige Werkzaamheden (ROW). Een belangrijke voorwaarde om als ondernemer gezien te worden is het urencriterium van 1225 uur. Als je deze 1225 uur niet haalt, dan kun je niet als IB-ondernemer gezien worden. Daarnaast zijn er nog tien andere eisen die gelden voor ondernemers.
Welke kosten mag je aftrekken?
Besluit je te starten als zzp'er naast een dienstverband? Bewaar dan alle bonnetjes die te maken hebben met jouw eerste stappen in ondernemerschap. Het is bij Resultaat uit Overige Werkzaamheden (ROW) toegestaan om kosten af te trekken. Kantoorartikelen, reiskosten, scholingskosten, medische materialen en bijvoorbeeld abonnementen die je afsluit bij een beroepsorganisatie of serviceabonnement zijn aftrekbaar. Alle kosten die betrekking hebben op de voorbereiding of de uitvoering van jouw bedrijf zijn aftrekbaar. Al deze kosten verwerk je in een basis administratie.
Je wordt gezien als zorgaanbieder
Op het moment dat je je bij de KvK inschrijft als zzp'er in de zorg, word je gezien als zorgaanbieder. Omdat je direct gezien wordt als zorgaanbieder moet je voldoen aan wetten die gelden voor zorgaanbiers:
- de registratieplicht van het Landelijk Register Zorgaanbieders (LRZa)
- de meldplicht vanuit de Wet toelating zorgaanbieders (Wtza)
- de eisen vanuit de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz)
Ook bij neveninkomsten naast loondienst (ROW) ben je verplicht dit te regelen.
Informeer jouw werkgever
We raden je aan om jouw werkgever te informeren als je van plan bent om nevenactiviteiten te gaan doen naast jouw dienstverband. Alhoewel de Arbeidstijdenwet formeel niet geldt voor zzp'ers in de zorg, wil dat niet zeggen dat je geen verantwoording draagt. Er kunnen problemen ontstaan als jij je ziek meldt bij jouw werkgever als gevolg van jouw werk als zzp'er. Dit kan juridische consequenties hebben. Jouw werkgever heeft zorgplicht bij verzuim, maar daar is wel inzicht voor nodig in wat jij doet. Check in je arbeidsovereenkomst of je een meldplicht hebt tegenover je werkgever.

Grootste risico's voorkomen?
Het zzp-schap in de zorg biedt mooie kansen. We snappen dat zorgprofessionals zich daar op willen richten. Vaak worden risico's daarom over het hoofd gezien. Het zzp-schap in de zorg komt ook met verantwoordelijkheden en verplichtingen. Om zzp'ers hiervan gemakkelijk op de hoogte te brengen delen we dit overzicht gratis.
- Overzicht van de grootste risico's;
- Tips hoe je omgaat met deze risico's;
- Duidelijk beschreven.
Lees ook
Stappenplan
Wat moet je regelen om te mogen starten als zzp'er in de zorg? Van Wtza meldplicht tot KvK inschrijving en verzekeringen.
Wat zijn de voordelen?
Meer zelfstandigheid, meer inkomen en minder stress. Zzp'er in de zorg worden levert zorgmedewerkers veel op.