Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Wat zijn fiscale aftrekposten

Wat zijn fiscale aftrekposten? Hoe zit het met belasting betalen?

ib-ondernemer starten als zzp'er Jun 25, 2021

Veel zorgprofessionals overwegen te starten als zzp in de zorg. Een veelgestelde vraag is wat zij netto overhouden. Wat is aftrekbaar van de belasting? Wat zijn fiscale aftrekposten? Hoe zit het met belasting betalen? Het zijn factoren die bepalend zijn voor jouw netto inkomsten. In dit artikel uitleg over wat fiscale aftrekposten zijn en hoe het zit met belasting betalen.

Wat zijn fiscale aftrekposten voor ondernemers?

Op het moment dat je voldoet aan de eisen voor IB-ondernemerschap, kun je aangifte doen als IB-ondernemer. Het is jouw eigen keuze om dit te doen. Daarmee stel je in feite dat jij kunt bewijzen dat je aan de eisen voldoet. Wil je gezien worden als ondernemer? Vul dan jouw belastingaangifte op die wijze in, zodat je te maken met aftrekposten voor ondernemers. Deze aftrekposten mag je aftrekken van jouw omzet. 

Wat zijn zakelijke kosten?

Zakelijke kosten zijn kosten die je maakt voor de zakelijke belangrijk van jouw onderneming. Het zijn kosten die je maakt en die redelijkerwijs nodig zijn om jouw onderneming vorm te kunnen geven. Denk hierbij aan kleding, scholingskosten, maar ook kantoorbenodigdheden en kosten voor telefoon en internet. De kosten moeten rechtstreeks betrekking hebben op jouw onderneming.

Welke kosten kun je opvoeren vanuit jouw ZZP-schap? De kosten die je als zzp'er maakt voor jouw onderneming. Zorg ervoor dat je een overzicht hebt van de zakelijke kosten (bedrijfskosten) die je maakt en toon aan dat ze onderdeel uitmaken van jouw administratie. Sommige kosten mag je niet in een keer aftrekken van de winst in het jaar waarin zij worden gemaakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de aanschaf van en laptop. Na aftrek van kosten houden we winst over.

Omzet - zakelijke kosten = winst

Wat is de ondernemersaftrek?

Aftrekposten die specifiek voor ondernemers zijn bedoeld, heten 'ondernemersaftrek'. Een ander woord is 'ondernemersfaciliteiten'. Deze kortingen worden afgetrokken van jouw winst. Hieronder vallen de aftrekposten startersaftrek, zelfstandigenaftrek, MKB winstvrijstelling, de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk, de meewerkaftrek en de stakingsaftrek. Dit zijn fiscale aftrekposten die als korting kunnen worden opgevoerd. Hiermee verlaag je de belastbare winst en dus het bedrag dat je aan belasting moet betalen. 

Hoe bereken je als zzp de belasting?

Hoeveel je precies aan belasting betaalt, hangt af van jouw persoonlijke omstandigheden. Je hebt namelijk naast fiscale aftrekposten, ook misschien te maken met privé persoonsgebonden aftrekposten. Dit maakt het lastig om een label te plakken op hoeveel belasting je betaalt. Zelf adviseer ik zzpers in de zorg om 40% van hun inkomsten te reserveren voor belasting, na aftrek van de kosten die je maakt. Ik kom zelf de afgelopen jaren op een fiscale druk van zo'n 36% uit gemiddeld. Dat wil zeggen dat ik van mijn omzet - kosten = winst, zo'n 36% belasting betaal nadat ik de fiscale aftrekposten heb opgevoerd.

Lees ook: Wat verdient een zzp'er in de zorg per maand?

Voor en nadelen van zzp'ers in de zorg op een rij

Heb jij behoefte aan het hele verhaal over het zzp-schap in de zorg? De online training 'De basis op orde' heeft ruim 6 uur aan informatie voor jou, verdeeld over 12 video's. Ik ga onder meer in op het uurloon van zzp'ers in de zorg, hoe je dat berekent en wat je overhoudt. De complete cursusopzet lees je hier.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg