Nu aansluiten

Wkkgz

De wet kwaliteit klachten en geschillen zorg (Wkkgz) is een belangrijke wet voor zzp'ers in de zorg. In deze kwaliteitswet staat aan welke eisen zorgaanbieders moeten voldoen.

Wat is de Wkkgz

De Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) is dé kwaliteitswet voor de gezondheidszorg. Het doel van deze wet is dat mensen goede en veilige zorg ontvangen. In de Wkkgz staat beschreven welke eisen van toepassing zijn voor zorgaanbieders. Het maakt hierbij niet uit of je een kleine of grote zorgaanbieder bent. Alle zorgaanbieders moeten voldoen aan de eisen van de Wkkgz. Zzp'ers in de zorg moeten aan deze kwaliteitswet voldoen, omdat zij worden gezien als zorgaanbieder. ZZP-erindezorg.nl helpt zzp'ers met het voldoen aan deze eisen.

Wie valt er onder de Wkkgz

Je valt onder de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) op het moment dat je met jouw handelen een client lichamelijke of geestelijke schade kunt aandoen. Dit is al snel het geval. De meeste zzp'ers in de zorg voldoen aan dit criterium en vallen onder de Wkkgz. Voor de Wkkgz hoef je je niet ergens aan te melden. Je valt eronder, of niet. Zzp'ers in de zorg zijn zelf verantwoordelijk voor de beoordeling of zij aan de Wkkgz moeten voldoen. Weet je niet zeker of je aan de Wkkgz moet voldoen?Doe de Wkkgz zelftest.

Hoe voldoe je aan de Wkkgz?

Je voldoet aan de eisen van de Wkkgz als je je opstelt als een lerende zorgprofessional en een kwaliteitssysteem inricht. Jouw houding in de praktijk en het kwaliteitssysteem bepalen of je aan de Wkkgz voldoet. Eén van de eisen binnen jouw kwaliteitssysteem is de aansluiting op een klachtenregeling. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is de organisatie die toezicht houdt op zorgaanbieders. Zij beoordelen ook zzp'ers in de zorg. ZZP-erindezorg.nl ondersteunt zzp'ers d.m.v. een basis kwaliteitssysteem en legt uit hoe je aan de eisen voldoet.