Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Bevoegd en bekwaam blijven

Bevoegd en bekwaam blijven. Jouw opleidingsplan op één A4.

zorgprofessional Oct 26, 2021

Bevoegd en bekwaam blijven organiseer je voor jezelf als zzp 'er. In principe bepaal jij welke scholing je gaat doen, maar er zijn ook verplichtingen. Naast de scholing om je bekwaamheid bij te houden, ben je  verplicht om te reflecteren op je werkervaringen. Het ministerie vraagt ook dat je jouw voornemens in een plan zet. Maar hoe vind je het geld en de tijd daarvoor? Hoe bevoegd en bekwaam blijven en met jouw opleidingsplan op één A4 werken? Lees verder in dit artikel.

Wat doe je naast de verplichte scholing?   

Als je een opleidingsplan gaat maken, breng je eerst de verplichte activiteiten in beeld. Hier vind je de formele eisen. Daarnaast vraag je jezelf wat je ook nog wil doen het komende jaar. Wil je nog iets nieuws leren of iets versterken waar je al goed in bent? Kort samengevat bestaat je opleidingsplan dan uit de volgende onderdelen:

Verplicht en nodig om bekwaam te blijven.

  • Ben je verzorgende IG, dan houd je je bekwaamheid bij door de voorbehouden handelingen regelmatig uit te voeren en te toetsten. Schrijf op in je plan wanneer je je deskundigheid toetst en plan de  bijscholing die je wil volgen.
  • De BIG registratie. De herregistratie komt  iedere 5 jaar terug, zoals je weet. En in de tussentijd plan je het toetsten van je deskundigheid en volg je bijscholing.  Een handige factsheet over de procedure van de herregistratie vind je hier.
  • Leren en verbeteren naar aanleiding van klachten en incidenten mag niet ontbreken in je scholingsplan. Verdiep je via internet in het aanbod voor intervisie of plan bij zzp-erindezorg een eenmalige reflectiesessie.

Iets nieuws leren of je deskundigheid versterken.

  • Geef invulling aan je eigen ontwikkelingswensen en waarin jij beter wil worden. De zorg verandert continue en vraagt om nieuwe kennis en vaardigheden. Als  je daarvoor scholingsaanbod zoekt, kom je al googelend de scholing tegen waar jij  behoefte aan hebt. Meld je dan snel aan.

Lees ook ZZP ers in de zorg zijn zelfstandig zorgprofessional. Hoe zit dat?

Hoe maak je je plan passend bij jouw situatie?

Je schoolt jezelf omdat je goede zorg wil leveren. Ga ervan uit dat jij en de zorg altijd in beweging zijn. Je bent eigenlijk nooit klaar met leren. Tijd en geld hebben ook invloed op keuzes die je kunt maken. Hoe ga je daar zorgvuldig mee om?

  • Zie het bezig zijn met scholing als werktijd. Om met jouw bedrijf goed aan te sluiten bij de behoeften van cliënten, is het noodzakelijk om te blijven leren. Als je jezelf verbetert in je vak en investeert in kennis over zorgondernemer zijn, houd je je bedrijf gezond.
  • Neem een besluit over hoeveel tijd je kunt investeren. Bepaal waar je tijd vrij kunt maken. Want wat staat je werk -en privé situatie toe? Waar valt nog wat te schuiven?
  • Wees kritisch over de activiteiten die je volgt. Je kan je tijd maar een keer besteden. Wat zijn de overwegingen om een scholingsactiviteit te volgen? Krijg je punten, is de inhoud precies wat je wil, is het gratis of doe je het samen met een collega? Het zijn allemaal goede reden om iets te doen. Doe wat wil  je echt, want je tijd is heilig.
  • Hoeveel budget heb je? Kijk waar je slim om kunt gaan met je geld. Als je scholingskosten voor je bedrijf maakt, mag je die aftrekken bij je belastingaangifte.  Vergelijk de kosten voor scholingsaanbod van verschillende aanbieders.  Naast betaalde scholing, zijn er allerlei gratis cursussen, testen en workshops. Kijk bijvoorbeeld eens op de deze website van de Sociaal Economische Raad (SER). Doe er je voordeel mee.

Bevoegd en bekwaam blijven met jouw opleidingsplan

In jouw opleidingsplan zet je wat jouw keuzes zijn om bevoegd en bekwaam te blijven. Omdat een opleidingsplan maken verplicht is, stel je dat misschien uit. Doe het wel en ga er even voor zitten. Plan alleen wat je echt wil en moet. Het plan moet voor jou werken. En je zult zien dat je bijna alles al in je hoofd hebt. Begin met beschrijven welk accent je wil leggen. Waar wil je beter in worden dit jaar? Heb je daar bijscholing voor nodig of past het reflecteren op je werkervaringen beter bij je doel? Welke verplichte scholing staat op je lijstje? Daarna noteer je de aanbieder van jouw keuze, leg je de datum en de kosten vast. Je sluit af met een kostenoverzicht.

Lees ook: Maak gebruik van intervisie en leer van je werkervaringen

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg