Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Als zzp werken voor

Als ZZP werken voor jouw oud werkgever. Hoe zit dat precies?

werken als zzp'er Aug 25, 2021

Wil jij werken voor jouw ex werkgever als zzp-er? Ook in de zorg komt deze vraag met regelmaat omhoog merk ik. Als zzp werken voor jouw oud werkgever is mogelijk, maar is wel aan regels gebonden. Hoe zit dat precies?

Niet in eerste instantie

Het is niet mogelijk om na het beëindigen van een dienstverband, direct als zzp-er aan het werk te gaan voor jouw ex-werkgever. Van loondienst naar zzp en dan vervolgens werken voor jouw vroegere werkgever is niet toegestaan. Het lijkt weliswaar handig voor zowel jouzelf als jouw ex-werkgever. Jij bent al ingewerkt en jouw werkgever kan iemand met ervaring gebruiken. Helaas werkt dit niet zo. In eerste instantie mag je niet voor jouw oud-werkgever werkzaam zijn als zzp-er. Dit heeft twee voorname redenen.

Voorkom schijnzelfstandigheid

Eén van de spelregels voor het zelfstandig ondernemerschap, is dat je je gedraagt als zelfstandig ondernemer. Hier zijn spelregels op van toepassing. Zo dien je voldoende risico te nemen en meerdere klanten te hebben. Het werven van die klanten is hierbij van belang. Je kunt niet om die eisen voor ondernemerschap heen. De Belastingdienst beoordeelt of jij aan die spelregels hebt voldaan. Voldoe je niet aan je spelregels voor ondernemerschap, maar claim je wel het IB-ondernemerschap bij jouw belastingaangifte? Dan wek je de schijn van zelfstandigheid, maar bent niet echt zelfstandig ondernemer. Als jij werkt bij jouw oud werkgever dan geeft dat geen blijk van jouw ondernemerschap, maar kun je worden gezien als 'schijnzelfstandig'.

Lees ook: Wanneer ben je ondernemer voor de Belastingdienst?

Voorkom verkapt dienstverband

De eisen voor jouw ondernemerschap komen voort uit fiscale wetgeving. Jouw opdrachtgever valt onder andere wetgeving, namelijk het arbeidsrecht. Het arbeidsrecht stelt dat een verkapt dienstverband moet worden voorkomen. Althans, als je de loonheffingen voor een werknemer bij de inzet van een zzp-er wil voorkomen. Dat doe je door jezelf te onderscheiden van je collega's in loondienst. Op het moment dat je net in een dienstverband bent geweest bij jouw opdrachtgever, is er weinig onderscheid. De kans is dan groot dat jouw 'arbeidsrelatie' wordt gezien als een verkapt dienstverband.

Wanneer kun je werken voor een ex-werkgever?

Er zijn nogal wat misvattingen over wel of niet mogen werken voor een oud werkgever. Niet alleen zorgprofessionals en organisaties, maar zelfs de overheid heeft soms het idee dat de overstap eenvoudig gemaakt wordt. 

“Hebben we het bedoeld dat een verpleegkundige op vrijdag het dienstverband verlaat en als zzp’er terugkeert op maandag? Wie blijven er over om de zware diensten te doen?” – Hans Borstlap, Rapport In wat voor land willen wij werken?

De praktijk ligt anders. Als zzp werken voor jouw oud werkgever is mogelijk, maar zoals gezegd niet in eerste instantie. Over het algemeen is er binnen de zorg ook helemaal geen sprake van werken als zzp voor jouw ex-werkgever. Toch zou dit wel kunnen als je dit graag zou willen.

Wanneer is werken als zzp voor een ex-werkgever wel mogelijk?

Een periode van zes maanden waarin je geen opdrachten doet voor een oud werkgever, wordt als veilig gezien. Werken voor een ex-werkgever is dus mogelijk als zzp-er in de zorg, maar pas nadat je minimaal zes maanden ervoor het dienstverband hebt beëindigd. Deze zes maanden wordt gezien als een periode die voldoende ruimte geeft om jouw ondernemerschap te benadrukken en verschillen tussen jou en loondienst collega's bij jouw ex-werkgever te zien ontstaan. 

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg