Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Ineke van Malsen

Ineke van Malsen over de meerwaarde van intervisie

intervisie May 10, 2024

Ineke werkt alweer 17 jaar als zzp helpende plus op kleine woonzorg afdelingen bij een paar zorgorganisaties. Kenmerkend is dat zij haar bedrijf op orde heeft. Daar houdt ze van en zet ze zich voor in. Intervisie hoort daar ook bij. Ze bezoekt minimaal drie keer per jaar een intervisie bijeenkomst. Daarmee voldoet ze niet alleen aan de eis vanuit de Wkkgz, maar krijgt ook nieuwe ideeën over zorgverlening aangereikt. “Bij intervisie ontdek ik andere manieren om iets aan te pakken. Dan denk ik: dat kan ik ook zo doen”.

Interview door Paulien den Bode

De zorg was niet mijn eerste keuze, maar nu vind ik het prachtig werk

De zorg was niet de eerste keuze van Ineke van Malsen. Ze wilde het technische bedrijf van haar vader voortzetten en ondernemer worden. In de jaren '70 was het ongebruikelijk dat vrouwen het bedrijf van hun vader overnamen. Dat was voorbehouden aan mannen en dus nam haar neefje het bedrijf van haar vader over. Daarom sloeg Ineke de weg naar de zorg in.  In 1977 is ze begonnen met haar opleiding voor bejaardenzorg en gezinsverzorging. Toen ze trouwde, stopte ze met werken. Tien jaar later keerde ze terug in de zorg en behaalde het Helpende plus diploma. Om de twee jaar volgt ze de Medicatie bijscholing. “Nu vind ik de zorg het mooiste beroep van de wereld. Ik werk 32 uur in kleine woongroepen en heb voldoende opdrachten. Ik doe prachtig werk”.

Zzp'er zijn is vanzelfsprekend voor me en past in mijn leven

Toen ze in 2007 kostwinner werd, koos ze voor het zzp-schap. Zo kon ze met voldoende uren werken genoeg inkomen verdienen. In loondienst lukte dat niet. Sindsdien zorgt ze ervoor dat de basis van haar bedrijf goed is: financiën zijn op orde, ze is goed verzekerd en volgt de wet- en regelingeving op. Ineke wil tot haar AOW als zzp'er blijven werken.  “Zzp-schap is vanzelfsprekend en past in mijn leven. Ik houd mijn omzet en werkuren goed in de gaten en let op wat er uitgaat. Dat doe ik al vele jaren in samenwerking met een betrouwbare boekhouder. Flexibel kunnen werken is belangrijk voor me. Die flexibiliteit krijg je in een dienstverband niet. Maar in de zorg werken is een kwestie van geven en nemen. Dan moet je ook op niet-populaire dagen werken. Als je je betrouwbaarheid opbouwt, geeft en neemt, dan zit je goed als zzp'er in de zorg."

Intervisie geeft nieuwe inzichten, een certificaat én accreditatiepunten

Ineke doet minimaal drie keer per jaar intervisie. Ze weet van tevoren precies wanneer de intervisie bijeenkomsten zijn. Dat vindt ze lekker overzichtelijk.  “Bij de intervisiebijeenkomsten komen alleen zorgverleners die ook ondernemer zijn en hun zaakjes op orde hebben. Als je bijvoorbeeld zorgen over geld hebt, kun je je niet concentreren. De zzp'ers in de intervisiegroep werken in alle sectoren en met diverse doelgroepen. Dat levert mooie verhalen op. Als ik een casus inbreng krijg ik goede tips, waar ik mee aan de slag kan. Dat werkt goed. Na de intervisiebijeenkomst ontvangen we een certificaat en accreditatiepunten. Zo houd ik ook dat deel van mijn bedrijf ook op orde”.

Wat zou je tegen andere zzp'ers zeggen over intervisie?

"Intervisie doen!! Ik denk dat intervisie nog te onbekend is en er nog meer bekendheid aan gegeven moet worden. Een heleboel weten niet dat het nuttig is om intervisiebijeenkomsten te bezoeken. En als het klikt met een van de zzp'ers uit de groep  kun je die later ook nog eens bellen om te sparren."

Intervisie: wat heeft zzp-erindezorg.nl haar abonnees te bieden?

Zzp-erindezorg.nl vindt het ondersteunen van de kwaliteit van zorgondernemerschap belangrijk. Het aanreiken van betrouwbare partijen om jouw ondernemerschap uit te bouwen hoort daarbij. Onze abonnees kunnen met korting gebruik maken van de introductiebijeenkomst intervisie bij Reflectie Zorgkracht.

Gebruik maken van de actie doe je hier >>

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg