Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Waar kijkt de Belastingdienst

Waar kijkt de Belastingdienst naar bij startende zzpers in de zorg?

ib-ondernemer Nov 25, 2021

De ondernemer eisen voor zzpers liggen vast. Als je als ondernemer gezien wil worden, dan heb je een aantal spelregels die je moet volgen. Hoe strikt kijk de Belastingdienst hiernaar als je net gestart bent? Waar kijkt de Belastingdienst naar bij startende zzpers in de zorg?

Ondernemen is een beweging, geen checklist

Misschien ben je op zoek naar een heel concreet lijstje met 'wanneer je het goed doet' als zzper in de zorg. Hoe meer vinkjes goed staan, hoe meer je ondernemer bent. Zo eenvoudig ligt het echter niet. Ondernemerschap is een vaardigheid. Het is iets dat je gaandeweg leert en waar je steeds beter in wordt. Net als bij iedere vaardigheid hoef je hier niet vanaf jaar 1 direct heel goed in te zijn. Je mag erin groeien. Het is wel belangrijk dát je gaandeweg groeit en niet stil blijft staan. Bij een controle van de Belastingdienst krijg je vragen van een Inspecteur die ingaan op hoe jij je onderneming vorm geeft. Hiermee krijgen zij een beeld van hoe jij in jouw ondernemerschap zit.

Alles over starten als ZZP'er in de zorg lees je hier

Hoe je een complete ondernemer wordt, is bekend

Is er dan helemaal niets bekend over de criteria die gelden voor zzpers? Zeker wel. Er zijn de afgelopen decennia veel rechtszaken gevoerd tussen de Belastingdienst en zzpers. Als het oordeel van de Belastinginspecteur en jouw mening over jouw ondernemerschap ver uit elkaar liggen, dan kun je daar een rechtszaak over voeren. Wanneer je al die rechtszaken bij elkaar optelt en het gemiddelde neemt van wat de rechter zegt, dan komen de spelregels voor ondernemerschap naar boven. Als je een complete ondernemer wil zijn, dan houd je de tien criteria voor zzpers aan. Als je bouwt aan jouw ondernemerschap en deze tien regels aanhoudt, dan weet je dat je een goede kans hebt dat je als ondernemer gezien zal worden.

Lees ook: Belastingdienst ondernemer eisen voor zzp: de 10 op een rij

Waar kijkt de Belastingdienst naar bij startende zzpers?

In de eerste paar jaar van jouw ondernemerschap, mag je groeien in de vaardigheid van ondernemen. Op het moment dat jij laat zien dat je de spelregels kent en dat je daar gaandeweg naartoe werkt, is onze verwachting dat je niet direct alles op orde hoeft te hebben. Daar staat tegenover dat het ook niet past dat je bepaalde zaken continu voor je uit schuift.

Stel dat jij voortdurend voldoende opdrachten hebt. Om die reden besluit je dat je geen eigen website nodig hebt, geen eigen acquisitie hoeft te doen, geen reclame materialen nodig hebt en dat je nooit een mindere periode hebt gekend. Is dat dan voldoende ondernemend? Investeren en risico lopen horen bij je ondernemerschap. In de opstart is dit misschien niet direct het meest belangrijke, maar na jaren zzper te zijn geweest moet ook dit deel op orde zijn. Denk erover na hoe je dat aanpakt.

Waar kijkt de Belastingdienst naar bij startende zzpers in de zorg?

Het is onze verwachting dat de Belastingdienst ook rekening houdt met de Wtza eisen die gelden voor zzpers in de zorg. Je kunt jezelf onderscheiden als zzper in de zorg door aan de slag te gaan met de Wtza. We hebben daar het Wtza abonnement voor ontwikkeld. Met die specifieke zorgwet- en regelgeving zou je kunnen stellen dat je nóg meer te doen hebt dan een zzper in een andere sector. Met de Wtza eisen die gelden voor zzpers in de zorg heb je misschien nog een steviger ondernemend verhaal dan een gemiddelde zzper heeft. Hoe dan ook heb je als startende zzper in de zorg alle reden om lekker aan de slag te gaan, maar je hoeft je niet te druk te maken over de opstartfase van jouw bedrijf. 

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg