Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
vergewisplicht

Wat is de vergewisplicht?

werken als zzp'er Jul 07, 2021

Waar komt de vergewisplicht vandaan? Het is belangrijk dat je als zorgverlener alleen zorg verleent waar je bevoegd voor bent en je bekwaam voor voelt. Op die manier voorkom je schade aan client en bied je verantwoorde zorg. Maar hoe weet je nu dat jouw nieuwe collega bevoegd en bekwaam is? Hoe 'vergewis' je je hiervan? Ook zzp'ers in de zorg hebben te maken met de vergewisplicht. Wat is de vergewisplicht en wat betekent dit bij zzp'ers in de zorg?

Definitie van 'vergewissen': zekerheid verschaffen, ervoor zorgen dat je het zeker weet.

Wat is de vergewisplicht precies?

De vergewisplicht is de plicht om je als zorgaanbieder te 'vergewissen' dat de zorgverlener met wie je werkt geschikt is voor de zorgverlening. Deze verplichting komt voort uit de kwaliteitswet Wkkgz. Heb je eigen cliënten als zzp'er? Dan moet je je vergewissen van de kwaliteiten van zorgverleners die met jou werken. Werk je voor een opdrachtgever? Dan zal deze zich als 'inlener' van jou willen vergewissen van jouw kwaliteiten. 

Wat is de betekenis van de vergewisplicht?

Dat er onderzoek wordt gedaan naar jouw arbeidsverleden en jouw bevoegd- en bekwaamheden, komt niet uit de lucht vallen. In het verleden is gebleken dat zorgverleners gebruik maken van nepdiploma's om in de zorg te kunnen werken. Dit brengt cliënten / patiënten in gevaar. De vergewisplicht heeft als bedoeling om zorgaanbieders enig onderzoek te laten doen naar het verleden van een zorgverlener.

Hoe voldoe je aan de vergewisplicht?

Hoe kun je het arbeidsverleden van een zorgverlener onderzoeken? In de Wkkgz staat niet op welke manier je de vergewisplicht precies moet uitvoeren, maar je moet achteraf wel kunnen uitleggen hoe je de vergewisplicht hebt ingevuld.

De vergewisplicht is ook voor inleners bedoeld

Organisatie die zzp'ers inzetten, hebben ook te maken met de vergewisplicht. Zij zijn verplicht om zich te vergewissen van jouw arbeidsverleden en competenties.

"Als zorgaanbieder moet u het verleden controleren van de zorgverleners die namens uw organisatie gaan werken. U gaat na of de manier waarop de zorgverlener in het verleden functioneerde, geen bezwaar vormt voor het verlenen van zorg aan uw cliënten. Dit geldt ook voor zzp’ers, uitzendkrachten of gedetacheerden die in welke vorm dan ook met cliënten in contact komen." - Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd

Wat betekent dit bij zzp'ers in de zorg?

Mijn naam is Lex Tabak en al meer dan 15 jaar ben ik actief met en voor zzp'ers in de zorg. In de online training 'De basis op orde' ga ik uitgebreid in op de vier rollen die jij hebt als zzp'er in de zorg. Hieronder valt ook 'de zzp'er als zorgaanbieder' en ik bespreek de rol van onderaannemerschap binnen organisaties. 

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg