Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
De KOR en zorg

De KOR en zorg zzp-ers. Kom jij ervoor in aanmerking?

ib-ondernemer Aug 23, 2021

Met regelmaat komt er een vraag binnen over de KOR regeling en zorg zzp-ers. Met name startende zelfstandigen vragen zich af of zij recht hebben op de KOR. Of jij in aanmerking komt voor de KOR en wat deze regeling met zich meebrengt lees je in dit artikel.

Wat is de KOR?

De KOR is een afkorting voor Kleine OndernemersRegeling. De kleineondernemersregeling is een regeling die jou in staat stelt om het BTW bedrag dat je moet betalen als zzp-er in de zorg te verminderen. Concreet komt het erop neer dat je een omzet hebt van maximaal € 20.000, je mogelijk voor de KOR in aanmerking komt. Op dat moment bereken je geen BTW aan klanten en draag je ook geen BTW af aan de Belastingdienst.

Hoe lang duurt de KOR?

De keuze voor de KOR maak je voor een periode van minimaal drie jaar, of totdat je meer dan € 20.000 omzet maakt. Als je voor de KOR kiest bereken je geen BTW over jouw diensten. Sinds 1 januari 2020 is de KOR vernieuwd en sinds dat moment doe je helemaal geen BTW aangifte meer als je voor de KOR kiest. Dit vermindert de administratieve lasten voor de omzetbelasting, dus de BTW. Zodra jouw omzet in één kalenderjaar boven de € 20.000 komt, vervalt de KOR. Je kunt dan vervolgens 3 jaar lang niet meer meedoen. Het is dus niet mogelijk om per jaar te beslissen of je wel of niet meedoet.

Lees ook: Wat zijn fiscale aftrekposten?

De KOR en zorg zzp-ers. Kom jij in aanmerking?

De eerste vraag die je je moet stellen als zzp in de zorg, is of je überhaupt plichtig bent voor de BTW. De KOR is bedoeld voor kleine ondernemers die liever geen BTW in rekening willen brengen of aangifte willen doen. Veel zzp-ers in de zorg zijn echter sowieso vrijgesteld voor de BTW en zijn dus niet plichtig voor de BTW. De KOR is voor die groep geen relevante regeling, omdat BTW in rekening brengen niet aan de orde is. Ben je BTW plichtig als zzp-er in de zorg is dus een vraag die wat mij betreft vóór de KOR regeling komt.

Gevolgen van de KOR

  • Klanten krijgen geen BTW in rekening gebracht;
  • Als zzp in de zorg draag je geen BTW af;
  • Als jij BTW betaalt bij investeringen of kosten die je maakt, kun je de BTW daarvan niet aftrekken;
  • Een aangifte over de omzetbelasting (BTW) is niet nodig;
  • Op jouw factuur geef je aan dat vrijstelling van BTW van toepassing is.

Meld jij je aan voor de KOR? Dan zit je hier voor de komende drie jaar aan vast. Het tussentijds beëindigen van de regeling is niet mogelijk. Als je je afmeldt, dan kun je de drie jaar erop geen gebruik meer maken van de regeling.

Check ook deze tool van de Belastingdienst voor de KOR

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg