Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Kan een bemiddelaar zomaar

Kan een bemiddelaar zomaar de tarieven verhogen?

werken als zzp'er May 25, 2022

Veel zzp'ers in de zorg werken met een bemiddelaar. Onlangs kregen we een vraag binnen van een zzp'er die merkte dat het bureau de bemiddelingskosten plotseling had veranderd. Mag dit? Kan een bemiddelaar zomaar de tarieven verhogen?

Afspraken met een zzp zorg bemiddelingsbureau

Werk je samen met een bemiddelaar? Dan is logisch dat er afspraken gemaakt worden tussen jou en het bureau. Deze afspraken liggen vast in een overeenkomst. Dit wordt ook wel een bemiddelingsovereenkomst genoemd. In deze overeenkomst staan de afspraken tussen jou en een bemiddelaar. In feite is de bemiddelingsovereenkomst een soort serviceovereenkomst naar jou toe. Jij bent als zorgondernemer namelijk een 'klant' van de bemiddelaar. Zij mogen jou bemiddelen en je spreekt daar een aantal zaken voor af. Uiteraard wil het bemiddelingsbureau hiervoor betaald worden. Deze kosten worden door de zzp'er vaak bemiddelingskosten genoemd.

Verschil bemiddelingsovereenkomst en een overeenkomst van opdracht (OVO)

De afspraken met het bemiddelingsbureau liggen dus vast in een bemiddelingsovereenkomst. Maar wat is dan het verschil met een overeenkomst van opdracht?

  • Een bemiddelingsovereenkomst gaat over de afspraken tussen jou en de bemiddelaar;
  • De overeenkomst van opdracht gaat over de afspraken tussen jou en de opdrachtgever;

Bij de bemiddelingsovereenkomst ben jij de klant. Bij de overeenkomst van opdracht is jouw opdrachtgever de klant. Beiden overeenkomsten zijn belangrijk om te kennen. Bij de bemiddelingsovereenkomst is het belangrijk dat jij weet op welke dienstverlening jij mag rekenen van je bemiddelaar. Een overeenkomst van opdracht (OVO) is belangrijk omdat jij verantwoordelijk bent als opdrachtnemer. Deze overeenkomst van opdracht (OVO) wordt ook wel 'overeenkomst' of 'modelovereenkomst' genoemd.

Kan een bemiddelaar zomaar de tarieven verhogen?

Als een bureau de bemiddelingstarieven zomaar wil verhogen, dan moet je de inhoud van de bemiddelingsovereenkomst erbij pakken. Tussen twee ondernemingen mag er van alles afgesproken worden. Als jouw bemiddelaar van jou verlangt dat jij alleen met een groene pen jouw rapportages schrijft en jij tekent hiervoor, dan mag dat. Spreek je af dat jouw bemiddelaar altijd jou als eerst belt bij een openstaande opdracht en zij gaan akkoord, dan mag dit. Tussen twee bedrijven mag van alles. Zomaar het tarief verhogen mag ook, mits je dit afgesproken hebt met elkaar. Of een bemiddelaar tussentijds éénzijdig de bemiddelingstarieven mag verhogen hangt dus af van wat er in de getekende bemiddelingsovereenkomst staat.

Lees ook: Hoe kies je een goed bemiddelingsbureau?

Lees de overeenkomsten voordat je tekent!

Het lezen van overeenkomsten is belangrijk. Of het nu om een bemiddelingsovereenkomst gaat of een overeenkomst van opdracht maakt hierbij niet uit. Als je eenmaal tekent, dan kun je aan de afspraken gehouden worden. Om niet voor verrassingen te komen te staan, is het vooraf lezen van de overeenkomsten dus heel belangrijk. Je zal merken dat er nog behoorlijk wat verschillen zitten tussen bemiddelingsbureaus, als je je erin verdiept. Dit is logisch, want ieder bureau is anders en is op zijn eigen wijze uniek. Als je een overeenkomst getekend hebt waarin vermeld staat dat het bureau zomaar zonder vooraankondiging het bemiddelingstarief mag verhogen, dan zit je daar aan vast. Lees de overeenkomsten voordat je tekent!

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg