Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Meldplicht bij Inspectie voordat

Meldplicht bij Inspectie voordat je start met zorg verlenen als zzp'er

starten als zzp'er trainingen werken als zzp'er zorgaanbieder Mar 19, 2021

Overweeg jij te starten als zzp-er in de zorg? Realiseer je dan wel dat je naast een inschrijving van de KvK, ook een meldplicht hebt bij de IGJ. Wil jij aan het werk als zzp-er in de zorg? Dan heb je een meldplicht bij Inspectie voordat je start met zorg verlenen als zzper.

Voordat je start als zzper in de zorg, moet je je melden

Vanaf 1 januari 2022 gaat de Wtza (Wet toelating op de zorgaanbieders) in werking. Deze Wtza verplicht alle startende en reeds werkzame zzp-ers in de zorg zich te melden bij de Inspectie. Overweeg jij te starten als zzp-er in de zorg? Dan heb je een meldplicht bij de Inspectie voordat je start met zorg verlenen. Meld je je pas nadat je al gestart bent, dan loop je kans dat je een boete krijgt. Deze kan oplopen tot € 21.750.

Waar moet je je melden als ZZP'er in de zorg?

Tot 1 januari 2021 worden nieuwe zzp-ers in de zorg na inschrijving bij de KvK uitgenodigd om zich te melden bij Melden nieuwe zorgaanbieders. Vanaf 1 januari 2022 is deze aanmelding verplicht en zal de startende zzp-er zich moeten melden bij Toetreding zorgaanbieders. Bij het aanmelden krijg je een vragenlijst op maat aangeboden, afhankelijk van welke werkzaamheden je gaat doen.

Wat gebeurt er met mijn meldplicht bij de Inspectie?

De IGJ verzamelt alle zorgaanbieders in haar bestand, zodat zij kan zien wie er werkzaam is als zorgaanbieder. Ook zzp-ers horen daarbij. Met de Wtza krijgt de Inspectie voor het eerst een compleet beeld over wie er actief is binnen de gezondheidszorg. Op het moment dat jij je aanmeldt als zzp-er in de zorg en start met werken, is het belangrijk dat jij op de hoogte bent van de wet- en regelgeving. 

Ook de meldplicht bij de Inspectie voordat je start wordt besproken

Wil je meer achtergrond over starten als zzp'er in de zorg? Lees dan ook mijn introductie artikel over wat je moet weten. Mijn naam is Lex Tabak en ik ben 15 jaar actief met en voor zzp'ers in de zorg. Als verpleegkundige was ik ook zelf lange tijd actief als zzp'er in de zorg. Voor zorgprofessionals die starten als zzp in de zorg wil ik een compleet beeld geven over alles wat er speelt. De training die ik heb ingericht heet 'De basis op orde'. Ik raak hierbij alle onderwerpen die horen bij het zzp-schap. Zodat jij goed voorbereid op pad gaat als zelfstandige zorgprofessional.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg