Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Onderzoek naar alle verzorgenden

Onderzoek naar alle verzorgenden IG. Dit is wat de zzp'ers vertelden.

zorgaanbieder zorgprofessional Dec 07, 2021

In een recent onderzoek lees je hoe verzorgenden IG hun werkomstandigheden ervaren. Ook een groep als zzper werkende verzorgenden IG deed mee aan het onderzoek. In het rapport beschrijven de onderzoekers hun eerste inzichten over de ervaringen van deze groep zzpers. Die ervaringen zijn vooral positief.  Dit onderzoek onder verzorgenden IG liet ook de zzp'ers aan het woord. In dit artikel belichten we alleen de ervaringen van de zzpers die meededen met het onderzoek.

Meer tijd doorbrengen met de cliënten draagt bij aan goede zorg

Je hebt tijd voor de cliënt nodig om goede zorg te kunnen geven, vinden deze verzorgenden IG. Ook daarom zijn ze als zzper gaan werken. Met de volgende twee citaten uit dit onderzoek maken ze dat nog eens duidelijk.

‘Doordat je nu wel al die tijd in een cliënt kan steken, doe je dat ook met veel meer liefde. Als cliënten dan vroegen: ‘Kan je even blijven voor een bakje koffie?’, dat ik dan altijd moest zeggen: ‘Nee, ik kom alleen voor uw oogdruppels.’ Je hebt letterlijk maar vijf minuten en dan moet je ook nog naar de volgende cliënt fietsen. Dan heb ik zoiets van: zo kan ik niet werken. Ik miste het contact en het menselijke in het beroep en dat kan ik als ZZP’er wel kwijt. (ZZP-VIG)

‘Op de verpleegafdelingen waar ik werkte was nooit tijd voor leuke dingen. Ik was de hele tijd aan het rennen en aan het einde van de dag had ik eigenlijk niet eens één gesprekje gevoerd met één van de bewoners. (ZZP-VIG)’  

Dat te weinig tijd voor de client één van de redenen is om uit dienstverband te gaan, is al lang bekend. In dit artikel vind je de resultaten van een onderzoek uit 2009 over de motieven om als zzper te werken. Na ruim 10 jaar is er nog niet veel veranderd.

Eindelijk weer kunnen doen waar je voor opgeleid bent als verzorgende IG

Sommige zorgorganisaties hebben de keuze gemaakt om bepaalde verpleegtechnische handelingen alleen nog door verpleegkundigen uit te laten voeren. Ook daarom stoppen verzorgenden IG met het werken in dienstverband. Het zzp-schap, met name in de PGB zorg, biedt verzorgenden IG de mogelijkheid om ook die taken uit te voeren. Als je voor een vak hebt geleerd, wil je het ook uitvoeren. Dat is een grote behoefte van alle verzorgenden IG blijkt uit dit onderzoek.

'Als we niet meer als zelfstandige kunnen werken, verlaten we de zorg'

Deze zzpers geven aan dat zij nooit meer in loondienst willen werken. Als het werken als zzper niet meer lukt om de een of andere reden, dan verlaten ze de zorg. Een van de verzorgenden zegt daarover:

 ‘Ik heb ook gezegd: als ik ooit terugkom, dan ga ik nooit meer terug naar het verpleeghuis.  En dat hoor ik ook van andere collega's die ook ZZP’er zijn, die kunnen dat ook niet meer. Je kan het niet meer mentaal opbrengen om weer terug te gaan naar het verpleeghuis. De werkdruk daar is moordend, de zorgzwaarte gigantisch, noem maar op. Nee, dat gaat echt niet meer. (ZZP-VIG)

Het is makkelijker om je mening te geven, als je niet in loondienst bent

De geïnterviewde zzpers vertellen dat zij geen angst (meer) hebben voor negatieve consequenties als zij van zich laten horen. Er is immers voldoende werk in de zorg. Gelukkig krijgen ze er ook waardering voor van hun collega's in dienstverband. Dat komt niet vanzelf en kost ook wel wat tijd.  Maar naarmate zij langer bij een organisatie werken verandert er iets. Ze merken dat collega's steeds meer naar hun inbreng luisteren en benieuwd zijn naar hun ideeën. Het is vanwege de ‘frisse blik’ die zzpers meebrengen, dat er wordt geluisterd.

‘Jij bent nieuw hier, dus jij hebt een frisse blik op de afdeling. Mocht je ergens tegenaan lopen, licht ons dan in.’  Dat kan dan gaan over de kwaliteit van de zorg, maar ook over hoe dingen anders kunnen. Dat maakt ook dat je van je wil laten horen. (ZZP-VIG)

De zelfstandige verzorgende IG heeft veel te bieden. 

Een conclusie is dat deze zzpers zich ontwikkelden vanuit negatieve ervaringen (teleurstelling in organisaties, verwaarlozing van belangen) naar een positieve en ‘ondernemende’ groep.  Daarom gaan de onderzoekers graag door met een vervolgonderzoek naar verzorgenden IG die als zelfstandigen werken. Ze willen meer weten over hun motieven, werkwijzen en de relatie met cliënten. Dat kan volgens hen bijdragen aan een beter inzicht in de verhoudingen tussen zelfstandigen, zorgorganisaties en hun collega’s in dienstverband.

Heb jij hele andere ervaringen of herken je deze verhalen?

In dit onderzoek lezen we de positieve ervaringen van een kleine groep verzorgenden IG. We weten dat het vaak niet makkelijk is om als zzper in een zorgorganisatie samen te werken. En misschien herken je je wel in dit verhaal. We zijn benieuwd, dus laat het ons weten. Mail ons, dan nemen we contact met je op.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg