Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Verplichte AOV

Verplichte AOV: generieke aanpak voor zeer diverse groep

arbeidsmarkt May 24, 2023

De verplichte AOV voor zzp'ers komt eraan. Het wordt een generieke aanpak voor een zeer diverse groep. Dit werd minister Gennip duidelijk bij een dialoogsessie met zzp'ers. Ondertussen vinden belangenorganisaties de verplichte AOV niet passen bij de huidige arbeidsmarkt.

Verplichte AOV voor zzp past niet bij deze arbeidsmarkt

Het is op zichzelf goed dat we nu nadenken over hoe zelfstandigen eventuele arbeidsongeschiktheid kunnen afdekken, zo geeft belangenorganisatie Vereniging Zelfstandigen Nederland aan. Maar de huidige plannen zijn daar geen goede oplossing voor, zo stellen VZN-voorzitter Cristel van de Ven en Hans Biesheuvel van ONL in een item van EenVandaag van 19 mei 2023. De wijze waarop mensen werken is zeer divers en de wereld opdelen in 'zzp' en 'dienstverband' is niet meer van deze tijd. Een praktijkvoorbeeld van een zzp'er uit de bouw die arbeidsongeschikt is geraakt laat zien dat commerciële verzekeraars lang niet altijd de juiste oplossing bieden. Men is het wel eens over een verplichte voorziening voor alle werkenden, maar niet over de splitsing tussen zzp en andere vormen van werk.

Zie de uitzending vanaf minuut 18.03

Kenmerken verplichte AOV

De AOV verzekering voor zzp wordt verplicht en hierbij negeert minister van Gennip alle adviezen uit 2019.

Waar komt het samengevat op neer?

  • AOV premie van zo'n € 200 per maand;
  • Wachttijd van een jaar;
  • Uitkering van maximaal € 1995 bruto per maand

van Gennip leert diversiteit van de groep zzp'ers kennen

In een verslag dat opgemaakt is door ZiPconomy, wordt duidelijk dat minister van Gennip bereid is om met zzp'ers in gesprek te gaan over hun specifieke omstandigheden. De passendheid van een verplichte AOV als generieke aanpak voor een zeer diverse groep kwam ter sprake. Van de 1,3 miljoen zzp'ers in Nederland sprak zijn met vijf zelfstandig ondernemers van diverse achtergronden. De boodschap aan de minister was dat er veel meer sprake zou moeten zijn voor maatwerk, als je 'de zzp'er' wil benaderen met en verplichte AOV. De diversiteit van de groep is namelijk enorm en rekening houden met de specifieke omstandigheden en levensfase van de werkende is van groot belang. We weten inmiddels hoeveel minister Gennip zich aantrekt van signalen van buitenaf. Desalniettemin is het waardevol dat haar is verteld dat een generieke aanpak voor de zeer diverse groep aan zzp'ers niet zal gaan werken.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg