Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
welke vog nodig zzp zorg

Welke VOG heb je nodig als ZZP in de zorg?

vog werken als zzp'er Jan 16, 2022

Bijna alle zzp'ers in de zorg hebben een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) nodig om te werken. Hier vragen opdrachtgevers dan om. Soms is dit ook verplicht, als je bijvoorbeeld werkt in de langdurige zorg of bij een instelling die geestelijke gezondheidszorg verleent. Als zzp'er werk je als solistische zorgaanbieder, ingeschreven met een eenmanszaak bij de Kamer van Koophandel (KVK). Dat roept de vraag op, heb je een VOG nodig als natuurlijk persoon (NP) of rechtspersoon (RP)? We beantwoorden het in dit artikel. 

Wat is het verschil tussen een VOG NP en een VOG RP?

Een VOG NP wordt aangevraagd voor natuurlijke personen (mensen). Een VOG RP wordt aangevraagd voor rechtspersonen (bedrijven/organisaties). Bij de aanvraag van een VOG NP controleert Justis of de persoon strafbare feiten heeft gepleegd en of dit van invloed kan zijn op de functie of de werkzaamheden waarvoor de VOG wordt aangevraagd. Bij de VOG RP wordt onderzoekt Justis of de Nederlandse organisatie en alle bestuurders met een Nederlandse nationaliteit binnen de organisatie in aanraking zijn geweest met justitie. Als er strafbare feiten zijn gepleegd door de organisatie kijkt Justis of deze relevant zijn voor het doel waarvoor de VOG RP wordt aangevraagd. 

Lees ook: Is een VOG verplicht als zzp'er in de zorg? 

Welke VOG moet een ZZP in de zorg hebben?

Als zzp'er (zelfstandige zonder personeel) ben jij in je eentje het bedrijf. Je bent een solistische zorgaanbieder. Jij werkt voor opdrachtgevers die jou inhuren. Hierdoor kan het lijken alsof jij een VOG moet hebben die betrekking heeft op jouw bedrijf, een VOG RP dus. Dit klopt echter niet. Zzp'ers (in de zorg) moeten een VOG NP hebben. Hier moet je dus goed op letten als je een VOG aanvraagt. 

Ondersteuning bij VOG aanvraag voor ZZP in de zorg

Kan je begeleiding gebruiken bij het aanvragen van een VOG als zorgzzp'er? ZZP-erindezorg.nl helpt zzp'ers om een VOG aan te vragen. Dit kan schriftelijk via de gemeente of online. Het voordeel van een VOG via ZZP-erindezorg.nl is dat wij als neutrale serviceplatform vermeld staan op de VOG. Hierdoor accepteren meer opdrachtgevers hem en hoef je niet voor iedere opdrachtgever een nieuwe VOG aan te vragen. Ondersteuning bij een VOG aanvraag is onderdeel van het Wtza abonnement. Dit helpt je om aan de Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen in de Zorg (Wkkgz) te voldoen. Meer informatie over de VOG aanvraag bij ZZP-erindezorg.nl vind je hier

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg