Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Werk-privé balans verbeteren

Werk-privé balans verbeteren in je eigen zorgonderneming

ib-ondernemer zorgaanbieder zorgprofessional Mar 24, 2023

Startende zzp'ers richten zich in eerste instantie op de formele regelzaken met een starters stappenplan. Daarnaast is een passende werk-privé balans organiseren een belangrijk aandachtspunt. Zorgverleners zijn immers niet zomaar van loondienst naar zzp-schap overgestapt. Daarom is de werk-privé balans verbeteren een vast onderdeel van je eigen zorgonderneming.

Zzp'ers verbeteren zelf hun werk-privé balans 

Voor veel zzp'ers geldt dat zij meer balans willen in werk en privé. Zorgverleners willen zien dat de eigen omstandigheden weer het uitgangspunt mag zijn. Zij willen zo werken dat het goed samengaat met het privéleven en vrije tijd. Wat dat precies betekent is voor ieder mens anders. Sommigen willen de mogelijkheid om kinderen naar school te brengen, een opleiding te doen, sporten, een lange vakantie plannen of de rol als mantelzorger voor naasten vervullen. En tegenwoordig mag het ook over een gezond inkomen gaan. Als je dit ook wil als zzp'er in de zorg maak dan een plannetje.

Tips voor het verbeteren van de werk-privé balans

Hoe pak je dit aan? Je maakt een plan om het maximale te halen uit de overstap van loondienst naar zzp-schap. Je benoemt wat voor jou belangrijke doelen zijn in jouw werk-privé balans. Schrijf jouw doelen uit, zet er een actie achter en kijk na een (half) jaar of je er voldoende aan toe komt.

  • Werktijden en werkuren aanpassen aan je omstandigheden. Er zijn nogal wat verschillen in behoeften bij zzp'ers. Sommigen wil de zorg voor ouders of kinderen kunnen combineren, anderen willen vaker of langer op vakantie. Nogal wat zzp'ers wil je een opleiding doen of meer gaan werken voor een bepaalde groep cliënten. Sommige willen korter of juist langer werken of vooral andere werktijden voor zichzelf organiseren. Waar heb jij behoefte aan?
  • Onderbouw een passend uurtarief. Een goed uurtarief is doorslaggevend in je werk-privé balans én een gezonde onderneming. Zorgmedewerkers in een dienstverband verdienen te weinig om van rond te komen. Omdat zorgmedewerkers schaars zijn, kunnen zzp'ers een gezond uurtarief vragen. Het uurtarief van zzp'ers in de zorg moet vanaf 2024 een relatie hebben met het Cao-loon van zorgmedewerkers. Het verschil in inkomen tussen medewerkers in loondienst en zzp'ers in de zorg moet kleiner worden. Hoe reken je van Cao-uurloon naar een uurtarief van een zzp'er?
  • Maak gebruik de aangepaste regeling rond de kinderopvang toeslag. Per 1 januari 2023 zijn er nieuwe wetten en regels voor ondernemers.  Eén daarvan is dat de regering het makkelijker maakt voor ouders met jonge kinderen om te blijven werken. Daarom hangt in 2023 de hoogte van de toeslag voor kinderopvang hangt niet meer af van het aantal gewerkte uren. Lees op de website van de belastingdienst over de regels rond de kinderopvangtoeslag.

Zoek ook hulp bij 'nieuwe' ondernemerstaken

Als startende zzp'er komt er veel op je af en moet je van alle markten thuis zijn. Te veel stress bij het leren ondernemen, kan de werk-privé balans enorm verstoren. Je hoeft namelijk niet alle ondernemersvaardigheden zelf te hebben. Onderzoek eerst wat je makkelijk afgaat (denk aan financiën, administratie of opdrachten vinden) en wat je juist moeilijk vindt. Zo kom je erachter welke taken je zelf van nature doet, wat je wil uitbesteden of je met een cursus er zelf ook wel uitkomt.

Welke ondersteuning biedt ZZP-erindezorg?

Laat je inspireren door de artikelen, de online trainingen, het kwaliteitssysteem en de gratis Webinars van zzp -erindezorg.nl.  Kijk daarom eens rond op onze pagina dienstverlening. Daar vind je veel waardevolle (gratis) informatie. Ook onze online training tot zzp'er in de zorg is onlangs vernieuwd.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg