Gratis Wtza webinar
Terug naar het overzicht
Blijf je formeel altijd

Blijf je formeel altijd verantwoordelijk voor een cliënt als zzper?

zorgaanbieder zorgprofessional Oct 21, 2021

Ben je zzper in de zorg of wil je dit worden? Dan is het normaal dat er veel vragen bij je opkomen. ZZP-erindezorg.nl beantwoord vragen van lezers. Zoals een vraag over jouw verantwoordelijkheid als zzper in de zorg. Blijf je formeel altijd verantwoordelijk voor een cliënt als zzper in de zorg?

Binnengekomen vraag van een zzper in de zorg

Onlangs kwam deze vraag binnen. "Ik werk als zelfstandige zorgprofessional als onderaannemer voor een andere zorgaanbieder. Ik heb een overeenkomst als zzper in de zorg gesloten met de praktijk waar ik voor werk. De praktijk zegt de overeenkomst met mij op, maar kan geen vervanging regelen voor de cliënten die ik hielp. Blijf ik op zo'n moment verantwoordelijk voor de zorgverlening van deze cliënten?"

Wanneer ben je eindverantwoordelijk voor cliënten?

Als je als zorgaanbieder eindverantwoordelijk bent voor de zorg aan cliënten, heb je de plicht om zorg te dragen voor een goede overdracht en continuïteit van zorg. Op zo'n moment dien je bij het beëindigen van de zorgovereenkomst zorg te dragen voor een gedegen overdracht naar een andere aanbieder. Dit vloeit voort uit de omstandigheid dat cliënten voor een deel afhankelijk zijn van jou als zorgverlener. Let wel, dit geldt als jij als zorgaanbieder zélf een zorgovereenkomst hebt gesloten met de cliënt. Hier is niet altijd sprake van. 

Als onderaannemer ben je verantwoordelijk. Niet eindverantwoordelijk.

Bij de binnengekomen vraag geldt dat de zzper in de zorg werkt als onderaannemer. In dit geval heeft de praktijk waar de zzper werkzaam voor is de zorgovereenkomst met de client, niet de zzper zelf. De zzper in de zorg is wel verantwoordelijk voor het leveren van goede en veilige zorg, maar is niet eindverantwoordelijk voor de client. Dat is de praktijk in dit geval, de opdrachtgever van de zzper. Voordat de praktijk de overeenkomst beëindigde met de zzper, had deze erover na moeten denken hoe de cliënten dan overgenomen zouden worden door een ander. Dat is hier onvoldoende gebeurd, waardoor de cliënten door de beslissing van de praktijk zonder zorg kunnen komen te zitten. Blijf je formeel altijd verantwoordelijk? De zzper in de zorg is in dit voorbeeld na het beëindigen van de overeenkomst niet verantwoordelijk voor het borgen van de continuïteit van zorg. 

Heb jij een vraag als zzper in de zorg? 

ZZP-erindezorg.nl is het kennis- en serviceplatform voor zzpers in de zorg. Heb jij vragen die jou bezig houden? Stuur dan een bericht

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp-ers in de zorg al? Klik hieronder!
Wtza abonnement voor zzp-ers in de zorg