Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
De Kleineondernemersregeling (KOR)

De Kleineondernemersregeling (KOR) en zzp'ers in de zorg

ib-ondernemer Dec 17, 2023

Nogal wat zorgprofessionals combineren zzp en loondienst. Hierdoor blijft hun omzet vaak beperkt en dan klinkt de KOR-regeling aantrekkelijk. Maar is dat ook zo? Hoe zit het met de Kleineondernemersregeling (KOR) en zzp'ers in de zorg? 

Wat is de Kleineondernemersregeling (KOR)?

De Kleineondernemersregeling (KOR) is een regeling waarbij ondernemers tot een omzet van € 20.000 BTW vrij kunnen ondernemen. Deze regeling geldt voor ondernemers die normaal gesproken wel BTW aangifte hadden moeten doen, maar vanwege de kleine omzet hier onderuit kunnen. Dit vermindert de administratieve lasten en moet kleinschalig ondernemen aantrekkelijker maken. Als je gebruik maakt van de KOR, dan reken je geen BTW aan klanten, doe je geen BTW aangifte en kun je ook geen BTW terugvragen op jouw bedrijfsuitgaven. Het is een regeling waar je expliciet voor moet kiezen. De Belastingdienst verlangt dat je je formeel aanmelden voor de kleineondernemersregeling (KOR). Waar moet je op letten bij de KOR en hoe zit het met zzp'ers in de zorg?

Spijt van de KOR regeling: nadelen en stopzetten

De KOR-regeling geldt voor een periode van minimaal 3 jaar. Alleen als jouw omzet boven de € 20.000 komt kun je je afmelden voor de Kleineondernemersregeling (KOR). Dat je de drempel van omzet over moet, wordt als één van de nadelen gezien en stopzetten is dus ook niet eenvoudig als je onder de € 20.000 omzet blijft. Je mag tijdens deelname aan de Kleineondernemersregeling (KOR) geen BTW in rekening brengen tot een omzet van € 20.000, ook niet als je dat zou willen. Maak je meer omzet dan € 20.000 dan dien je vanaf het moment dat je die grens passeert wel BTW in rekening te brengen. Ook dit valt onder de bekende nadelen KOR regeling, omdat terugkerende klanten die eerst geen BTW hoefden te betalen, dat vervolgens wel moeten doen. Ook als je een sterk wisselende omzet hebt, krijg je misschien spijt van de KOR regeling. Het ene jaar is de regeling wel van toepassing, maar een ander jaar niet. 

De KOR en zorg zzp

Zoals gezegd is de Kleineondernemersregeling (KOR) bedoeld voor ondernemers die normaal gesproken BTW in rekening hadden moeten brengen. Voor de zorg is BTW plicht vaak niet aan de orde. Zorgprofessionals leveren meestal diensten die BTW vrijstelling kennen en zzp'ers in de zorg brengen dan ook geen BTW in rekening. Zij doen geen BTW aangifte en kunnen ook geen BTW terugvragen. Voor zzp'ers in de zorg die BTW vrijgestelde prestaties leveren, is de KOR dan ook niet relevant. Deze ondernemers werken sowieso al BTW vrijgesteld en de KOR draagt daar weinig aan bij. Wij komen in de praktijk weinig voorbeelden tegen waarbij de KOR-regeling voor zzp'ers in de zorg relevant is.

Weet je niet zeker of de KOR van toepassing is op jou? Maak dan gebruik van de KOR-check.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg