Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
HKZ certificaat voldoet ook

HKZ certificaat voldoet ook voor aanvraag AGB code

zorgaanbieder Jul 06, 2022

Heb jij eigen cliënten als zzp'er in de zorg? Dan is de kans groot dat jij behoefte hebt aan een AGB-code. Bij de aanvraag voor een AGB-code wordt om een keurmerk gevraagd. Het HKZ certificaat voldoet ook voor de aanvraag van een AGB code. Dit was voorheen alleen bij het KIWA keurmerk het geval.

AGB code aanvragen voor zzp'ers

Op het moment dat je eigen cliënten hebt en je digitaal wil kunnen declareren, heb je een AGB-code nodig. De organisatie die de AGB-codes uitreikt, is Vektis. Bij het aanvragen van een AGB-code doorloop je een aantal stappen en moet je voldoen aan een aantal eisen. Eén van de eisen is het bezit van een keurmerk. De afgelopen jaren liet Vektis alleen het KIWA keurmerk toe bij de aanvraagprocedure. Daar is nu verandering in gekomen. Ook het andere keurmerk voor zzp'ers, het HKZ certificaat voldoet ook voor de aanvraag van een AGB code.

Lees ook: een AGB code is niet verplicht voor starters

Welke zzp'ers komen er in aanmerking voor een AGB-code?

Een AGB-code is niet voor alle zzp'ers in de zorg haalbaar. Daarnaast is het HKZ certificaat ‘ZZP’ers in de zorg en welzijn’ door een aantal beroepen te behalen. Als je de beroepen die voor een AGB code in aanmerking komen en de beroepen die het HKZ keurmerk kunnen behalen combineert, dan krijg je deze lijst.

  • Verzorgende/verzorgende IG niveau 3
  • Verpleegkundige niveau 4
  • Verpleegkundige niveau 6
  • Wijkverpleegkundige niveau 6
  • Verpleegkundig specialist niveau 7

Lees ook: Wanneer heb je een AGB code nodig als ZZP in de zorg?

Is een keurmerk verplicht voor zzp'ers in de zorg?

Als zzp’er toon je met een keurmerk aan dat je aan de slag bent met wet- en regelgeving. Bij beide keurmerken word je als zorgprofessional beoordeeld op de betrouwbaarheid van je administratie. Het werken volgens de principes van een kwaliteitsmanagementsysteem (PDCA) wordt bij het HKZ-certificaat in kaart gebracht door middel van een persoonlijk assessment door een onafhankelijke assessor. Het behalen van een keurmerk is afhankelijk van jouw wensen voor de praktijk. Wil je een AGB code halen, dan is een keurmerk een voorwaarde. Werk je via een bureau of opdrachtgever die een keurmerk verplicht stelt, dan kan dit een reden zijn om een keurmerk te behalen. Een keurmerk is echter niet verplicht voor zzp'ers in de zorg.

Lees ook: AGB code aanvragen en de zzp'er in de zorg. Hoe zit het?

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg