Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Hoe verzeker je bedrijfs

Hoe verzeker je bedrijfs en beroepsaansprakelijkheid?

ib-ondernemer zorgaanbieder zorgprofessional Aug 04, 2022

Het is niet eenvoudig om jezelf als zzp'er in de zorg goed te verzekeren voor beroepsaansprakelijkheid en bedrijfsaansprakelijkheid. In dit artikel lees je over de zzp aansprakelijkheidsverzekering, ook wel BAV genoemd. Hoe verzeker je bedrijfs en beroepsaansprakelijkheidsverzekering als zzp zorg? 

Waarom een verzekering tegen bedrijfs en beroepsaansprakelijkheid?

Als zzp'er in de zorg ben je werkzaam voor eigen risico en rekening. Als je jezelf bij de KvK ingeschreven hebt via de rechtsvorm eenmanszaak, dan ben je persoonlijk aansprakelijk voor de schade die je aanricht. Die schade kan op twee manieren ontstaan.

  1. Vanuit jouw bedrijf richt je schade aan. Hier kun je (persoonlijk) voor aansprakelijk gesteld worden;
  2. Bij de uitoefening van jouw beroep en als zorgaanbieder ontstaat er schade waar je aansprakelijk voor wordt gesteld.

Je kunt jezelf verzekeren tegen bedrijfs en beroepsaansprakelijkheid als zzp'er in de zorg, via een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) en beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV).

Is een zzp aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Nee, zowel de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering als de beroepsaansprakelijkheidsverzekering is wettelijk niet verplicht voor zzp'ers in de zorg. Het is wel heel gebruikelijk om jezelf te verzekeren tegen bedrijfs en beroepsaansprakelijkheid. Dit komt doordat de kans op schade weliswaar niet zo groot is, maar de omvang van de schade wel vaak groot is. Omdat veel zzp'ers in de zorg een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering of beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten, wordt soms gedacht dat een zzp aansprakelijkheidsverzekering verplicht is. Daarnaast komt het ook vaak voor dat een opdrachtgever, client of bemiddelaar vraagt om een AVB of BAV.

Wat is het verschil tussen bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheid?

Op het moment dat jouw bedrijf schade aanricht bij anderen, dan is er sprake van bedrijfsaansprakelijkheid. Je wordt bedrijfsmatig aansprakelijk gesteld, bijvoorbeeld bij financiële schade of letselschade aan personen. Op het moment dat jij verkeerde handelingen doet of slecht advies geeft als zzp'er in de zorg, kun je beroepsmatig aansprakelijk gesteld worden. Ook in dit geval kan het om letselschade gaan, bijvoorbeeld door een verkeerde medische handeling.
  • Jouw onderneming huurt medische hulpmiddelen voor de zorg aan een client. Een hulpmiddel raakt beschadigd. Dit is gedekt door jouw bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering;
  • Je maakt een fout bij het delen van medicatie en er ontstaat schade bij een client. Je wordt financieel aansprakelijk gesteld. De schade die hierdoor ontstaat is gedekt door jouw beroepsaansprakelijkheidsverzekering.
De twee zzp verzekeringen raken elkaar dus zou je kunnen zeggen. Dit is ook de reden dat er vaak een combinatie van beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid wordt aangeboden.

Hoe verzeker je bedrijfs en beroepsaansprakelijkheid?

Er zijn diverse aanbieders van zzp verzekeringen voor de zorg. Bij jouw keuze van een bedrijfs en beroepsaansprakelijkheidsverzekering is het belangrijk dat je navraag doet over de voorwaarden. Het komt nogal eens voor dat er bepaalde uitsluitingen gelden die niet duidelijk zijn bij het afsluiten. Op het moment dat je tekent voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) of beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) dan zit je aan die voorwaarden vast. De verzekeraar gaat er namelijk vanuit dat jij de polisvoorwaarden doorgenomen hebt.

Welke checkvragen kun je stellen bij een AVB of BAV?

  • Is de verzekering van toepassing op jouw specifieke beroep?
  • Welke inhoudelijke uitsluitingen heeft de AVB of BAV zzp verzekering opgenomen?
  • Zijn jouw werkzaamheden verzekerd bij zowel eigen cliënten als bij werk als onderaannemer?
  • Wat is het eigen risico in het geval van schade?
  • Hoe gaat de verzekeraar om met de Wkkgz en Jeugdwet?

Ben je op zoek naar een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp zorg? Stuur ons een bericht.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg