Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Niet betaald voor (gepland)

Niet betaald voor (gepland) werk? Als zzp'er heb je meer rechten dan je denkt

ib-ondernemer Jan 04, 2024

Wanneer je als zzp'er voor opdrachtgevers werkt, sta je juridisch sterker dan je denkt. Anders dan bij het werken voor particuliere (eigen) cliënten, heb je bij het werken voor andere organisaties eerder recht op betaling. Hier is onlangs onderzoek naar gedaan. Word jij niet betaald voor (gepland) werk? In dit artikel leggen we uit hoe het zit met jouw rechten.

Niet betaald voor (gepland) werk?

Je staat ingepland voor een opdracht, maar wordt op het laatste moment afgezegd. Je hebt gewerkt voor een opdrachtgever, maar deze wil de rekening niet betalen. Vanuit de praktijk horen we regelmatig verhalen van zzp'ers die niet betaald worden voor (gepland) werk. Omdat zzp'ers kleine ondernemers zijn en organisaties groot overkomen, denken zzp'ers vaak dat zij minder rechten hebben dan hun opdrachtgevers. Pech gehad..? Nou nee, stelt arbeidsjurist Niels van der Neut in het FD. Zzp'ers staan juridisch sterker dan zij denken. Niels promoveerde op de wettelijke bescherming van kleine ondernemers. Hij wijst erop dat jouw rechten als ondernemer op dezelfde rechten neerkomen als die van jouw opdrachtgevers. Laat je niet als werknemer behandelen en stel jezelf ook niet op die manier op, zo luidt de oproep. Als jouw opdrachtgever verantwoordelijk is voor het niet doorgaan van een klus, dan kun je deze alsnog houden aan een betalingsverplichting.

Geen consumentenrecht, maar verbintenissenrecht

Werk jij als zzp'er voor een (zorg)organisatie? Dan 'verbind' je je aan die organisatie via een overeenkomst van opdracht. Zowel jij als jouw opdrachtgever tekenen de opdracht en daarmee ontstaat een 'rechtshandeling' tussen twee partijen. Beide partijen hebben contractvrijheid; het recht om zelf te bepalen met wie je een overeenkomst aangaat. Deze rechten zijn vastgelegd in het verbintenissenrecht, onderdeel van het burgerlijk recht.

  • Werk jij als zzp'er voor eigen cliënten? Dan zijn deze particuliere cliënten beschermd via het consumentenrecht;
  • Werk jij als zzp'er voor (zorg)organisaties? Dan zijn zowel opdrachtnemer als opdrachtgever beschermd via het verbintenissenrecht.

Als opdrachtnemer heb jij een business-to-business-relatie met de opdrachtgever. Het gaat hier volgens Niels om "een min of meer gelijkwaardige contractspositie." Laat jouw oordeel of je aanspraak kunt maken op jouw geld niet afhangen van jouw economische, sociale of psychische positie, zo is zijn advies. Anders gezegd heb je formeel dezelfde rechten en is het belangrijk jezelf niet weg te laten zetten omdat je een kleine ondernemer bent.

Niet betaald voor (gepland) werk. Hoe pak je dat aan?

Het recht aan je kant hebben is niet hetzelfde als je recht krijgen. Ook al zijn jouw rechten beter geregeld dan je misschien denkt, je zal deze rechten wel af moeten dwingen als de opdrachtgever niet meewerkt. Of je werk wil maken van niet betaald worden voor (gepland) werk is een afweging die je als ondernemer zelf moet maken. De kosten gaan vaak voor de baten als je juridisch jouw recht wil afdwingen. Het afsluiten van een zakelijke rechtsbijstandverzekering kan je de mogelijkheid geven om het financiële risico van hoge juridische kosten te beperken. Daarnaast is het van belang om je af te vragen om hoeveel schade het gaat. Hoe hoog is het bedrag dat gepaard gaat met het niet doorgaan van werk, of het niet betaald krijgen voor werk dat je gedaan hebt? Heeft het nut om achter jouw geld aan te gaan? Mocht je toch werk willen maken van het krijgen van jouw loon voor werk of ingepland werk, neem dan de volgende punten mee..

Hoe zit de overeenkomst in elkaar?

Als de opdrachtgever zich volgens jou niet houdt aan de voorwaarden, is het belangrijk dat je aan kunt wijzen wat die overtreding precies is. Hoe jouw overeenkomst van opdracht in elkaar zit, is van groot belang. In onze online training gaan we hier uitgebreid op in. In de praktijk zien we vaak dat zzp'ers een overeenkomst van opdracht gebruiken die door een andere partij wordt aangereikt. De zzp'er vertrouwd er vaak op voorhand op dat de overeenkomst 'klopt'. Woorden als 'fiscaal veilig' of 'gecontroleerd door de Belastingdienst' doen dit vertrouwen vaak groeien. Toch zegt dit weinig over de inhoud. De vraag is namelijk of de voorwaarden van de overeenkomst inhoudelijk bij je passen. Die voorwaarden zijn bepalende spelregels voor zowel jouw bedrijf als dat van jouw opdrachtgever. Jij 'verbindt' je aan de andere partij via de overeenkomst van opdracht. In hoeverre je aanspraak kunt maken op het 'verbintenissenrecht' hangt af van wat je wel en met elkaar overeengekomen bent.

Wat heb je afgesproken?

Als jij tot op een minuut voor aanvang het werk opgezegd kan worden, dan heb je niet veel rechten. Als jouw opdrachtgever een klus niet binnen drie maanden voor de start mag annuleren, dan heb jij veel rechten als de overeenkomst vlak voor de start van het werk wordt opgezegd. Daarnaast zijn er ook wettelijke bepalingen die van belang zijn, zoals..

  • Een opdrachtgever hoort uiterlijk binnen 60 dagen te betalen;
  • Als er sprake is van een grote opdrachtgever dan is de betalingstermijn maximaal 30 dagen;
  • Na het verlopen van de termijn kun je wettelijke handelsrente in rekening brengen: 12,58%.

Het is van belang dat je de passages binnen de overeenkomst kent en dat je bekijkt of bepaalde passages missen die je er wel in zou willen hebben. 

Als zzp'er heb je meer rechten dan je denkt

Een zzp'er in de zorg is een ondernemer en heeft als opdrachtnemer dezelfde rechtspositie als een opdrachtgever. Dat een opdrachtgever niet betaalt of gepland werk vlak voor de start annuleert hoort bij het ondernemersrisico. Dat is vervelend, maar je bent vervolgens niet rechteloos. Via het verbintenissenrecht zijn er aanknopingspunten om loon te vorderen voor werk dat je hebt gedaan of gepland stond. Daar is wel voor nodig dat je het 'juridisch' maakt en ondersteuning inschakelt. De vraag is of je daar via een financiële reservering of verzekering rekening mee wil houden als ondernemer. Wil je verder lezen over dit onderwerp? Lees dan bijvoorbeeld ons artikel over wat je doet als een tussenpersoon niet uitbetaalt.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg