Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Wat doe je

Wat doe je als een tussenpersoon niet uitbetaalt?

ib-ondernemer Jul 05, 2023

Tienduizenden zzp'ers in de zorg werken dagelijks via een tussenpersoon bij opdrachtgevers. Meestal gaat dit goed, maar het komt ook voor dat een bemiddelingsbureau of platform moeite heeft met uitbetalen. Wat doe je als een tussenpersoon niet uitbetaalt?

Zzp'ers privé in de problemen

Een nieuwsitem van RTL Nieuws laat zien dat een platform moeite heeft met het uitbetalen van zzp'ers, ondanks dat zorgorganisaties zelf de rekening hebben voldaan aan de tussenpersoon. Zzp'ers komen nu, na een kleine twee maanden betalingsachterstand, in de problemen met het betalen van hun vaste lasten. Het jonge platform geeft aan in zwaar weer te verkeren en kan om die reden niet tijdig uitbetalen. Een situatie waarbij een tussenpersoon niet uitbetaalt, komt vaker voor. Zo was er bijvoorbeeld het Platform Verbinden met Zorg, dat uiteindelijk door zorgverzekeraars gedwongen werd te stoppen. In de aanloop hier naartoe betaalden zorgverzekeraars niet altijd consequent uit aan het platform. Dit maakte het niet altijd eenvoudig om de aangesloten zzp'ers uit te betalen. Ook zijn er voorbeelden waarbij zzp'ers zelf thuiszorg leveren die te laat of niet wordt vergoed door zorgverzekeraars.

Ondernemen kan niet zonder risico's

Een zzp'er is een zelfstandig ondernemer die voor eigen risico en rekening onderneemt. Een bemiddelaar of platform is dat ook. Net zozeer dat een zelfstandig ondernemer in de problemen kan komen, kan een tussenpersoon dat ook. Het komt ook voor dat een financier zoals een zorgverzekeraar simpelweg probeert onder een betaling uit te komen. Ondernemen kan simpelweg niet zonder risico's en alhoewel je misschien niet verwacht dat een bureau of platform in de problemen kan komen, is dit dus wel degelijk mogelijk. Deze omstandigheid is super vervelend, maar niet per se slecht... voor jouw ondernemerschap. Als je kijkt naar de Belastingdienst ondernemer eisen voor zzp, dan is risico lopen juist iets dat onderdeel moet zijn van jouw ondernemerschap. Het vervelende aan risico is natuurlijk dat het de kop op steekt als je het niet verwacht.

Wat doe je als een tussenpersoon niet uitbetaalt?

Als een tussenpersoon niet volgens de voorwaarden uitbetaalt, dan heeft die partij een 'schuld' bij jou uitstaan. Daarmee wordt jij schuldeiser en is de tussenpersoon jouw 'debiteur'. Het is belangrijk dat je jezelf formeel als schuldeiser opstelt. Een getekende overeenkomst met duidelijke voorwaarden is de basis van jouw 'schuldeis'. Deze overeenkomst vormt het uitgangspunt bij een eventuele incasso procedure. Zover is het in eerste instantie nog niet. Dit zijn de juridische stappen als een tussenpersoon niet uitbetaalt.

  1. Het pré-incassotraject. Je herinnert de debiteur één of meerdere keren aan de betalingsachterstand;
  2. Het buitengerechtelijke/minnelijke incassotraject. Een incassobureau verstuurt in opdracht van jou aanmaningen;
  3. Het gerechtelijke incassotraject. Je start een gerechtelijke incassoprocedure bij de rechter;
  4. Het einde van de incassoprocedure: de executiefase. Je zet een deurwaarder in na een uitspraak.

Er zijn bureaus die op basis van 'no-cure no pay' jou kunnen begeleiden bij een incassoprocedure.

Tips om problemen te voorkomen

Wil je problemen met een tussenpersoon voorkomen? We schreven al eerder over waar je op moet letten bij het kiezen een bemiddelingsbureau zzp zorg. Daarnaast hebben we bij een voorbeeld zoals hierboven een aantal tips.

  • Houd je onderneming duurzaam. Hoe groot maak jij jouw buffer om privé goed uit te komen?
  • Spreid jouw risico's. Hoeveel verschillende partijen betalen jou uit?
  • Bescherm jouw positie. Lees de voorwaarden die je tekent goed door, voordat je ze tekent.

Wil je meer uitleg over bemiddelingsbureaus, welke constructies er zijn en welke risico's je loopt? Volg dan onze online training. Dit maakt onderdeel uit van ons abonnement.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg