Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Onderzoek: zorgorganisaties stimuleren

Onderzoek: zorgorganisaties stimuleren de inzet van bemiddelingsbureaus

arbeidsmarkt Aug 07, 2023

Zorgorganisaties klagen steen en been over 'dure' bemiddelaars, maar blijken deze partijen zelf in positie te houden. Voor zzp'ers die als onderaannemer werken voor zorgorganisaties geldt dat het werken via een bemiddelaar dikwijls de enige toegestane werkwijze is. Een opvallende uitkomst uit ons recente onderzoek: zorgorganisaties stimuleren de inzet van bemiddelingsbureaus.

In week 29 van 2023 deed ZZP-erindezorg.nl onderzoek onder zzp'ers in de zorg. Dit leverde ruim 1100 respondenten op.

Hoe komt een zzp'er aan opdrachten?

Voor zzp'ers in de zorg blijken bemiddelaars een belangrijke schakel om te komen aan opdrachten. Bijna 40% van de groep ondervraagden maakt zuiver gebruik van bemiddeling in het verkrijgen van opdrachten. Een derde (34%) van de groep zzp'ers in de zorg werft zelf haar opdrachten en heeft daar geen bemiddeling bij nodig. Tenslotte combineert een kwart (27%) van de respondenten eigen werving en bemiddeling naar opdrachten. Daarmee is voor zo'n 67% van de groep een bemiddelaar links of rechtsom betrokken bij het werven van een opdracht.

'Bemiddelaars zijn onnodig en duur'

Nogal wat zorgorganisaties klagen over de rol en positie van bemiddelaars in de zorg. Dikwijls geven zorgbestuurders aan last te hebben van marktwerking op de arbeidsmarkt. Zo vroeg zorgbestuurder Mark van Houdenhoven zich in het FD af "Hoe het zover heeft kunnen komen?" met bemiddelaars. Deze bureaus zouden zorgmedewerkers weglokken en de zorg onnodig duur maken. Volgens zorgorganisaties in de regio Zuidoost-Brabant 'zitten zzp'ers niet op bemiddelaars te wachten en ze vinden het fijn dat het zorggeld in de zorg blijft'. In die provincie gaan bemiddelende zorgorganisaties de concurrentiestrijd aan met intermediairs. De weerstand blijkt groot en er is alles aan gelegen om de positie van bemiddelaars te beperken. Toch?

Zorgorganisaties stimuleren de inzet van bemiddelingsbureaus

De respondenten uit ons onderzoek bieden een ander beeld. Zij geven aan dat zorgorganisaties de inzet van bemiddelingsbureaus juist zelf stimuleren. "Ik gebruik bemiddeling, dit omdat organisaties enkel met bemiddeling werken en niet direct zzp'ers willen contracteren." en "de meeste opdrachten kunnen uitsluitend via bemiddeling! Complete onzin en veel duurdere oplossing!!". Een aantal zzp'ers heeft gepoogd om zonder een bemiddelende partij bij een opdrachtgever aan het werk te gaan, maar werden daarbij door de organisatie zelf (!) naar een specifieke bemiddelaar doorverwezen. "Bij 's Heeren Loo word je naar 6 buro's gestuurd als je aangeeft kan ik rechtstreeks werken. Dat scheelt zzp'ers kosten wordt er gezegd, want we hebben contracten.Zorgorganisaties hebben klaarblijkelijk lang niet altijd de infrastructuur om groepen zzp'ers zelf te screenen, te contracteren en hun inzet te organiseren. Dat zorgbestuurders kritiek hebben op bureaus die ze zelf iedere dag hard nodig hebben, is een bijzondere tegenstelling.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg