Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Ook zonder inschrijving kun

Ook zonder inschrijving kun je in het LRZa terecht komen na 1 januari

starten als zzp'er zorgprofessional Apr 07, 2022

We hebben inmiddels meerdere meldingen binnen gekregen van zorgverleners die zich nog niet ingeschreven hadden in het Zorgaanbiedersportaal, maar daar wel in te vinden zijn. Ondanks dat deze zzp'ers in de zorg na 1 januari 2022 gestart zijn. Ook zonder inschrijving kun je in het LRZa terecht komen na 1 januari. 

Meldplicht voor nieuwe zorgaanbieders

Sinds 1 januari is er een meldplicht voor nieuwe zorgaanbieders, zoals zzp'ers in de zorg. Dit wil zeggen dat je je moet melden bij de Inspectie. Dit doe je via het CIBG en de website toetredingzorgaanbieders.nl. Om je te kunnen melden heb je eHerkenning voor zzp nodig. ZZP'ers in de zorg die voor 1 januari 2022 al actief waren, zijn automatisch terecht gekomen in het Zorgaanbiedersportaal, ook wel Landelijk Register Zorgaanbieders (LRZa) genoemd. Als je als zzp'er in de zorg start ná 1 januari 2022 moet je je altijd moeten melden bij de Inspectie.

Gratis download: Wtza checklist voor zzp'ers in de zorg

Ook zonder inschrijving kun je in het LRZa terecht komen

Inmiddels hebben we meerdere meldingen binnen van zorgverleners die na 1 januari 2022 gestart zijn, maar zich zonder de aanmeldprocedure toch terug zien in het Zorgaanbiedersportaal. Dat is bijzonder, omdat de meldplicht suggereert dat je je verplicht moet melden voordat je ingeschreven staat. Enkele nieuwe zorgaanbieders blijken dus zonder aanmelding toch in het register terug te komen. We spreken zzp'ers die al eHerkenning aangevraagd hadden, maar op het moment dat zij zich in willen schrijven zien dat zij al ingeschreven staan. We raden altijd aan om je jezelf formeel te melden bij de IGJ, ook al sta je in het Zorgaanbiedersportaal vermeld. 

Lees ook: Ingeschreven in het Zorgaanbiedersportaal. En dan?

Wat betekent dit voor jou?

Ben je ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Kijk dan een dag erna of je ook in het Zorgaanbiedersportaal te vinden bent. We vermoeden dat de standaard koppeling tussen de KvK bestanden en het Zorgaanbiedersportaal op sommige plekken nog steeds direct gekoppeld staat. Dat wil zeggen dat een inschrijving bij de KvK direct leidt tot een vermelding bij het Zorgaanbiedersportaal. Dit was voor 1 januari 2022 gebruikelijk, maar na 1 januari 2022 niet meer. Als je na 1 januari 2022 bent gestart en vermeld staat in het Zorgaanbiedersportaal, dan raden we alsnog aan jezelf formeel te melden bij de IGJ.

Starten als zzp'er in de zorg? Kijk ons gratis webinar >>

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg