Gratis webinars
Word direct abonnee
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Wat is een zzp-er

Wat is een zzp-er in de zorg nu precies?

starten als zzp'er werken als zzp'er Feb 26, 2021

Inmiddels zijn ze niet meer weg te denken uit de zorgsector: zzp-ers in de zorg. Maar wat is een zzper in de zorg nu precies? En waar komen ze vandaan? In dit artikel iets meer context over de ontstaangeschiedenis van zzp-ers in de zorg. 

ZZPers in de zorg ontstonden vooral in de thuiszorg

In de jaren '90 ontstond het Persoons Gebonden Budget (PGB). Een financieringsvorm waarbij cliënten zelf hun zorgverleners uit konden kiezen. Deze zorgverleners konden verloond worden, wat opting-in heet, of ze konden als zzp-er een factuur sturen. Ze kozen vooral voor het laatste. In de thuiszorg is de zzp-er in de zorg ontstaan. Het PGB is inmiddels 25 jaar oud en je zou dus kunnen zeggen dat de zzp-er in de zorg ook ongeveer zo lang bestaat.

Wat is een zzper in de zorg nú precies?

Als we op dit moment kijken naar de vraag wat is een zzper in de zorg nu precies, dan hebben we het over iets heel anders dan die jaren '90. De ontwikkelingen in de zorgsector zijn de laatste decennia in een stroomversnelling geraakt. Omdat we de zorg betaalbaar willen houden met elkaar, is er stevig ingegrepen op de verantwoording van zorg, de financiering en de beschikbaarheid. Veel zorgprofessionals herkennen zich niet meer in de wijze waarop zorg nu geleverd moet worden. Zij zijn voor hun gevoel afgedreven van hun vak. Om toch nog in contact te staan met dat vak, kiezen ze voor een bestaan 'buiten dienstverband'. Als zzp-er in de zorg. 

Meer verantwoordelijkheden dan je zou denken

De stap naar zzp-er in de zorg wordt door vele duizenden zorgverleners per jaar gemaakt. Deze stap wordt vaak als eenvoudig en laagdrempelig gezien. Maar de praktijk is anders. De afgelopen jaren is de wet- en regelgeving rondom zzpers in de zorg veel ingewikkelder geworden. Inmiddels hebben zzp-ers in de zorg vier rollen ineen. Naast die van zorgverlener, ook die van zorgaanbieder, onderaannemer en ondernemer voor de Belastingdienst. Er komt best veel kijkenbij de stap. 

Goed voorbereid als zzp-er in de zorg

Wil jij je goed voorbereiden voor de stap naar zzp'er in de zorg? En bijvoorbeeld leren hoe je omgaat met het uurtarief? Door middel van kennis kun je jouw ondernemerschap verder versterken en heb je minder zorgen. Daarnaast kun je ook eenvoudiger samenwerken met opdrachtgevers, cliënten en bureaus als je weet waar de verantwoordelijkheden liggen en wat je mag verwachten. De online training 'De basis op orde' heeft uiteindelijk tot doel om jou te helpen jouw ondernemerschap een impuls te geven, zodat jij kansen kunt benutten.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp-ers in de zorg al? Klik hieronder!
Wtza abonnement voor zzp-ers in de zorg