Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Welke straf krijg je

Welke straf krijg je bij diplomafraude en een valse VOG?

zorgprofessional Mar 01, 2023

Een nepdiploma maken komt steeds vaker voor in de zorg. Op een diploma vervalsen staat straf. Welke straf krijg je in zo'n geval? Tijdens een rechtszaak afgelopen week werd duidelijk hoe het Openbaar Ministerie kijkt naar de strafmaat.

Acht jonge mannen voor de rechter

Vorige week stonden er acht jonge mannen voor de politierechter, nadat een bemiddelaar aangifte deed van valsheid in geschrifte. De verdachten besloten een nepdiploma te maken en een valse VOG te gebruiken. Voordat iemand kan werken voor een zorgorganisatie, moet de juistheid van identiteit, diploma’s, certificaten en registraties op orde zijn. Onbevoegden mogen geen zorg verlenen aan kwetsbare cliënten. Diplomafraude en/of een VOG vervalsen is fraude en het gebruik ervan is een strafbaar feit. Het voorkomen van diplomafraude is de verantwoordelijkheid van een zorgorganisatie, maar in de praktijk gaat dit lang niet altijd goed. Het controleren van de bekwaamheid en bevoegdheid van zzp'ers in de zorg, wordt in veel gevallen aan bemiddelaars overgelaten. Volgens het AD moet het bemiddelingsbureau op een later moment voor de rechter verschijnen. Vorige week stonden de frauderende medewerkers zelf voor de rechter. Welke straf krijg je bij fraude?

Celstraf

Wettelijk genomen mag je een vals diploma kopen, maar is het gebruik ervan strafbaar zo leren we bij Follow The Money. In het geval van de beklaagden hebben zij allen diensten aangenomen als zzp'er in de zorg via dezelfde bemiddelaar. Om door de screening te komen maakten zij gebruik van een vals diploma en een nep VOG. Voor de combinatie van diplomafraude en een valse VOG is er twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf geëist, plus een taakstraf.

Taakstraf

In alle gevallen van diplomafraude en/of een valse VOG is er een taakstraf geëist. In het geval van een zorgmedewerker die alleen een valse VOG heeft gebruikt is er een taakstraf van 80 uur geëist. In het geval van diplomafraude én een nep VOG is er 150 uur taakstraf geeist. 

Beroepsverbod

Drie van de acht verdachten zijn inmiddels daadwerkelijk opgeleid voor de zorg. Voor een aantal verdachten heeft het OM een 5 jarig verbod geëist om beroepsmatig in de gezondheidszorg te werken.

Strafblad

Bij diploma vervalsen is straf aan de orde, zo bleek vorige week. Bij veroordeling leidt dit logischerwijs tot een strafblad voor de veroordeelden. Dit maakt het aanvragen van een VOG in de toekomst veel lastiger.

Diplomafraude en een valse VOG is strafbaar

Wettelijk gezien blijft de eindverantwoordelijkheid van de check op diploma's en VOG bij de opdrachtgever, dus de zorgorganisatie liggen. Dit heeft alles te maken met de verantwoordelijkheid die de organisatie heeft over de geboden zorg. Je kunt veel doen om diplomafraude te voorkomen, maar het is wel tijdsintensief proces. Zeker met de grote hoeveelheid zorgmedewerkers die inmiddels op een flexibele en ondernemende wijze werken. Inmiddels heeft de Inspectie 157 zorgverleners met een aantekening geregistreerd. Een nepdiploma maken blijft niet zonder gevolgen, zo blijkt vorige week. De vraag is of de strafmaat van de frauderende medewerkers voldoende afschrikwekkend is om herhaling te voorkomen.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg