Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Zorg zzp'ers brengen

Zorg zzp'ers brengen ziekenhuis op rand van de afgrond

werken als zzp'er Sep 22, 2022

Het Rotterdamse Ikazia-ziekenhuis is langs de rand van de afgrond gegaan en op het nippertje gered door banken, zorgverzekeraars en een waarborgfonds. Eén grote reden voor de financiële malaise laat zich raden. Zorg zzp'ers brengen ziekenhuis Ikazia op de rand van de afgrond. Aldus de financieel directeur.

Zzp-ers 'twee tot drie' keer zo duur

"En dan is er het ziekteverzuim. Jarenlang lag dat laag, rond de 4 à 5 procent. Nu waren er pieken tot 13 procent. ‘Dat raakt ons op twee manieren: we kunnen minder zorg leveren en dus minder declareren. En we moeten meer zzp’ers inhuren. Hun loonkosten zijn per uur twee tot drie keer zo hoog. Plots hadden we twee jaren aan verlies, was ons banksaldo flink teruggelopen en hadden we geen middelen meer om uit de problemen te komen." Het Ikazia ziekenhuis in Rotterdam, één van de deelnemers aan de regionale flexpool WorkFlow, legt de schuld van hun financiële problemen deels bij zzp'ers in de zorg neer. Kan een ziekenhuis opeens omvallen door 'dure zzp'ers', of is er eerder sprake van financieel wanbeleid? De onnodig gebleken zes verdiepingen tellende nieuwbouw wordt eenvoudig naast de dure inkoop van zzp'ers geschaard. Dit tot frustratie van de zzp'ers zelf, die helemaal niet 'twee tot drie' keer zo duur zijn als vaste medewerkers.

Dienstverband-ers 16,5% duurder dan jaar ervoor

In de maand juli 2022 lag het landelijk verzuim onder zorgmedewerkers in loondienst 16,5% hoger dan het jaar ervoor. Van 6,77% naar 7,89% verzuim. Deze stijging komt voor rekening van werkgevers. Als je je verzuim niet onder controle krijgt als zorginstelling, dan moet je extra kosten maken. Dit komt omdat de zorgplicht doorloopt en je dus niet zomaar bedden kunt sluiten. In het geval van het Ikazia steeg het verzuim van 5% naar 13%. Dit is een stijging van 160%, het tienvoudige van het landelijk gemiddelde. De inzet van zzp'ers in de zorg is bij hoog verzuim een logische optie, omdat je namelijk vaste medewerkers hebt die ziek zijn en deze op enig moment weer terugkeren. Dan wil je weer van deze zzp'ers af kunnen. Zzp'ers in de zorg zijn daartoe bereid en tonen deze flexibiliteit. Bijkomend voordeel; je maakt geen kosten als ze er niet zijn. Verzuimkosten dragen ze namelijk zelf.

Leiderschap brengt een ziekenhuis op de rand van de afgrond

Het Ikazia ziekenhuis leidt aan dezelfde reflex als destijds in 2018 bij het Slotervaart. Bij het faillissement van het Slotervaart ziekenhuis in Amsterdam was het ook allemaal de schuld van zzp'ers in de zorg. Terwijl juist deze groep alleen wordt betaald als ze werken. Met een landelijk verzuimcijfer tot 9% in de VVT, bovenop de gebruikelijke lasten die een werkgever heeft, is het niet langer vol te houden dat zzp'ers in de zorg zoveel duurder zijn. Het blijkt echter een stuk eenvoudiger om te wijzen op externe factoren, dan op de eigen tekortkoming. Voor zzp'ers in de zorg, die iedere dag dat zij werken professionele zorg als uitgangspunt hebben, is het lastig te verkroppen dat er aan het einde van de rit op hen gewezen wordt als schuldige.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg