Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp zorg

Aansprakelijkheidsverzekering afsluiten voor zzp'ers in de zorg

ib-ondernemer zorgaanbieder zorgprofessional Feb 28, 2023

Ben jij op zoek naar een aansprakelijkheidsverzekering voor zzp'ers in de zorg? Een aansprakelijkheidsverzekering (BAV) is erg verstandig, ook al is het niet altijd eenvoudig om een geschikte verzekering te vinden.

BAV verzekering zzp'ers in de zorg afsluiten niet eenvoudig

Hoe verzeker je bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheid, als verzekeraars aangeven jou niet te willen verzekeren? Veel zorgmedewerkers die willen starten geven terug dat het niet eenvoudig is om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) zzp zorg af te sluiten. Wij adviseren zorgmedewerkers die aan de slag gaan als zorg zzp-er, om op te letten op bescherming en aansprakelijkheid. Als zzp'er in de zorg ben je namelijk ondernemer, zorgaanbieder én beroepsbeoefenaar. Op deze manier werken brengt met zich mee dat je directe of indirecte schade kunt veroorzaken aan personen en zaken. Daar kun je rechtstreeks aansprakelijk voor worden gesteld. Een aansprakelijkheidsverzekering zzp zorg is dus verstandig, maar is in de praktijk steeds lastiger af te sluiten. Verzekeraars trekken zich vanwege de risico's namelijk steeds vaker hun handen af van zzp'ers in de zorg. Zij vinden het risico niet opwegen tegen de inkomsten uit de premie.

Welke verzekering heb je nodig als zzp zorg?

Voor calamiteiten die je niet kunt overzien, kun je je verzekeren. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp'ers in de zorg is een voorbeeld van zo'n verzekering. Dit type verzekering is niet verplicht. Alleen jouw eigen zorgverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering bij auto bezit zijn wettelijk verplicht. Het komt voor dat opdrachtgevers, zoals zorgorganisaties, gemeenten of een bemiddelende partij een BAV verzekering zzp zorg verplicht stellen. In zo'n geval is de verzekering dus niet wettelijk verplicht, maar als voorwaarde opgenomen door organisaties met wie jij wil werken. Naast een aansprakelijkheidsverzekering zzp zorg zijn er nog een aantal abonnementen die je nodig hebt als zzp'er in de zorg.

Waarom is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering lastig afsluiten?

Een aansprakelijkheidsverzekering is voor zzp'ers in de zorg steeds lastiger af te sluiten. Dit wordt veroorzaakt door de talloze beroepen en verantwoordelijkheden die er zijn binnen de zorg. Dit maakt het voor verzekeraars ingewikkeld om goed te kunnen beoordelen wie zij onder welke voorwaarden kunnen verzekeren. Zo is voor sommige beroepen een basis bedrijfsaansprakelijkheid voldoende, maar voor andere beroepen niet. Het maken van medische fouten is namelijk voor de ene beroepsbeoefenaar een risico en voor de andere niet.

Ook is het mogelijk dat er negatieve financiële gevolgen zijn voor een cliënt omdat jij een verkeerde beslissing maakt. Bijvoorbeeld bij een verkeerde of onjuist vastgelegde indicatiestelling van een wijkverpleegkundige. Het liefst verzekert een verzekeraar in één keer een grote groep met mensen, maar dat blijkt bij de aansprakelijkheidsverzekering zzp zorg lastig. ZZP-erindezorg.nl werkt samen met BAVzorg.nl en verwijst zzp'ers die op zoek zijn naar een BAV daar naar door. 

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg