Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Bijbaan in de zorg

Bijbaan in de zorg begint vaak via een start als zzp'er

starten als zzp'er May 16, 2024

Een bijbaan in de zorg begint vaak via een start als zzp'er. Inmiddels heeft één op de twintig zorgmedewerkers een KvK nummer naast het vaste dienstverband. Daarnaast zijn er ook geïnteresseerden die zonder zorgachtergrond op zoek zijn naar een bijbaan in de zorg. 

Bijbaan in de zorg voor extra verdiensten

Het starten als zzp'er in de zorg is de afgelopen jaren zeer populair geworden. De reden hiervoor is een vervelende: veel zorgmedewerkers kunnen niet goed rondkomen van hun vaste salaris. Er is sprake van een 'loonkloof' tussen de zorgsector en andere sectoren. De regering kiest ervoor om deze loonkloof niet op te lossen met een logisch gevolg: veel zorgmedewerkers zoeken een bijbaan in de zorg. Door één of meerdere diensten per maand te werken, vullen zorgmedewerkers hun inkomen aan en kunnen zij beter rondkomen. De tevredenheid over part-time zzp is meestal hoog en het komt dan ook regelmatig voor dat zorgmedewerkers uiteindelijk overstappen naar fulltime ondernemerschap.

Bijbaan zonder zorgdiploma

Ben je nog geen formele zorgprofessional, maar wil je wel een bijbaan in de zorg? Uiteraard kun je ook kiezen voor een bijbaan als je nog geen zorgdiploma hebt. Ook in zzp vorm zijn er mogelijkheden. Vooral jongeren zijn vaak al bekend met het hebben van een KvK nummer en bijverdiensten. De stap naar de zorgsector lijkt dan een heel logische. Maar let op, je kunt werken als zzp in de zorg zonder diploma, maar daar zitten wel wat beperkingen aan vast. Zodra je je inschrijft als zzp'er in de zorg val je onder de kwaliteitswet Wkkgz en de meldplicht van de Wtza. Van jou wordt altijd verlangd dat je 'veilig, doeltreffend, doelmatig en cliëntgericht' werkt. Dat is niet altijd eenvoudig zonder zorgdiploma. Ons uitgebreide artikel legt je er alles over uit.

Hoe ga je om met bijverdiensten?

Zoals gezegd begint een bijbaan in de zorg vaak via het zzp-schap. Zodra je het starter stappenplan doorlopen hebt, kun je van start. Nadat je werkzaamheden hebt verricht verstuur je facturen en ontvang je omzet op jouw (zakelijke) rekening. We hebben een speciale pagina over zzp en loondienst die vertelt waar je rekening mee moet houden als je een bijbaan neemt naast een vast dienstverband. Besef dat jouw neveninkomsten bovenop jouw salaris terecht komt en je daardoor relatief veel belasting betaalt. Is de bijbaan het enige werk wat je doet? Dan heb je kans dat een aanzienlijk deel van jouw inkomen netto is. Als je behoefte hebt aan het complete verhaal over starten als zzp'er in de zorg, dan is misschien onze online training iets voor jou. Of één van onze webinars

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg