Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Concept wet maakt zzp

Concept wet maakt zzp inzet bij 'ziek' en 'piek' zeer problematisch

arbeidsmarkt Oct 13, 2023

De nieuwe concept wet maakt zzp inzet bij 'ziek' en 'piek' vrijwel onmogelijk. Als zzp'er iemand vervangen tijdens een zwangerschapsverlof, of als interim aan de slag; de insteek van de concept wet belemmert dit soort opdrachten. Als je werk doet dat 'uniek' is gaan specifieke regels gelden. In dit artikel doen we een voorspelling over de gevolgen van de zzp-wet.

'Piek', 'ziek' en 'uniek'

In de praktijk worden zzp'ers bij organisaties ingezet voor werk waar zij 'piek' werkzaamheden opvangen binnen een organisatie, langdurige 'ziek'te van collega's vervangen en werk doen waarvoor zij 'uniek'e vaardigheden bezitten. Dit wordt zzp inzet voor 'piek, ziek en uniek' genoemd. Denk hierbij aan het inhuren van extra personele capaciteit vanwege de feestdagen. Een zwangerschapsverlof dat opgevangen moet worden. Of een tijdelijke -interim- leidinggevende in afwachting van een definitieve kandidaat. Het is de afgelopen jaren gebruikelijk geworden om hier zzp'ers voor in te zetten. Met de nieuwe concept zzp-wet van minister van Gennip, worden dit type opdrachten straks verleden tijd. Het is namelijk werk dat 'ingebed' is binnen een organisatie. Het behoort tot de kernactiviteiten en is daarmee gebruikelijk werk. Bij 'inbedding' van het werk wordt een dienstverband zeer aannemelijk, zo stelt de nieuwe wet.

Piek en ziek opvangen is 'niet de bedoeling'

Ruim drie jaar geleden gaf Hans Borstlap al aan dat de inhuur van zelfstandigen niet voor piek en ziek bedoeld is. Ook al hebben veel zzp'ers al jarenlang een onderneming die niets anders doet. Destijds had Borstlap het over het rapport van de arbeidsmarkt: 'In wat voor land willen wij werken?'. “Flex voor piek en ziek, dat is ontaard in permanente tijdelijkheid. Op dat punt moet je terug naar de standaard vaste arbeidsovereenkomst, maar met meer flexibiliteit.", aldus Borstlap. Oftewel, gebruikelijk werk dat tijdelijk vervangen of aangevuld moet worden, zou niet via zzp opgelost mogen worden. Dat moet via een arbeidsovereenkomst of uitzendcontract. Inmiddels ligt er een wetsvoorstel die precies doet wat toen gesuggereerd werd. De opvolger van de wet DBA brengt schijnzelfstandigheid voor deze zzp'ers een stap dichterbij. Daarmee kunnen zij tot een dienstverband gedwongen worden.

'Unieke' vaardigheden zijn niet meer bepalend

Een andere groep zzp'ers is de groep met een specifieke expertise, zeer brede ervaring en/of een lange staat van dienst. Zij brengen iets extra's, iets 'unieks' naar de opdrachtgever. Althans, tot op heden. Als de nieuwe concept wet aangenomen wordt, dan zijn de gebruikelijke werkzaamheden binnen een organisatie leidend. De vraag is niet meer wat de ondernemer komt brengen. De vraag wordt of het werk gebruikelijk werk is voor de opdrachtgever. We lichten dit toe aan de hand van een voorbeeld.

  • 'Unieke' ICT vaardigheden zijn binnen een ICT bedrijf gebruikelijk voor collega werknemers. Zzp is waarschijnlijk niet mogelijk, want ICT is een kernactiviteit;
  • 'Unieke' ICT vaardigheden zijn binnen een onderwijsinstelling van tijdelijk aard en niet gebruikelijk. Zzp is waarschijnlijk mogelijk, want ICT project is geen kernactiviteit. 

De ondernemer en zijn vaardigheden staat in de nieuwe concept wet niet langer centraal. De aard van het werk staat centraal. Dit wordt per opdracht beoordeeld. Wij lezen dat de concept wet zzp inzet bij 'ziek' en 'piek' onmogelijk maakt. Bij 'unieke' werkzaamheden is de vraag of het werk erg afwijkt van wat normaal is voor de organisatie. Hoe dan ook wordt het werken als zzp'er bij piek, ziek en uniek een stuk problematischer bij deze nieuwe wet.

Je kunt nu nog online reageren op het concept wetsvoorstel.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg