Gratis Wtza webinar
Terug naar het overzicht
De ZZP 70% regel

De ZZP 70% regel: niet teveel omzet bij 1 klant. Hoe zit het?

ib-ondernemer Jul 21, 2021

Wat is de ZZP 70% regel? Je mag als zzp-er niet teveel omzet hebben bij één klant. Waarom dat is lees je in dit artikel. Hoe zit het met de 70% regel?

Het begint bij jouw ondernemerschap

Als jij ervoor kiest om als ondernemer gezien te willen worden, dan heb je je te houden aan een aantal spelregels. De Belastingdienst is de partij die in de gaten houdt of jij aan die spelregels voldoet. Het is belangrijk om aan de spelregels te voldoen, zodat je problemen voorkomt. Kort gezegd komt het erop neer dat de Belastingdienst wil zien dat jij jouw ondernemerschap goed hebt ingericht. Eén van de onderwerpen waar naar gekeken wordt is het spreiden van risico's. Zorg jij er als ondernemer voor dat je niet al je pijlen op 1 klant richt? Dit maakt je namelijk kwetsbaar in jouw ondernemerschap.

Lees ook: wat zijn fiscale aftrekposten?

'Voldoende klanten' is één van de spelregels

Veel zzp-ers kennen de regel van '3 klanten of meer' voor het zzp-schap. Deze '3 klanten of meer' regel komt uit het VAR tijdperk. De Verklaring ArbeidsRelatie vroeg je aan via een vragenlijst. Op die vragenlijst werd gevraagd of jij 'drie klanten of meer' hebt. Met deze vraag probeert de Belastingdienst erachter te komen of jij aan voldoende risicospreiding doet. Meerdere klanten betekent dat er weleens een weg kan vallen zonder dat jouw bedrijf instort. Dit is belangrijk, omdat een onderneming ook weerbaar moet zijn. De bedoeling van deze vraag is daarmee duidelijk, maar zoals altijd zijn er mensen die proberen die regel te omzeilen. 

Lees ook: Wanneer ben je ondernemer volgens de Belastingdienst?

Niet meer dan 70% omzet bij één klant hoort daarbij

Zo zijn er zzp-ers die wel drie of meer klanten hebben, één klant hebben waar zij eigenlijk al het werk voor doen. De andere klanten hebben ze er meer bij gezocht om te voldoen aan de belastingregel van 'drie of meer' klanten. Deze regel willen vermijden is heel menselijk, maar niet de bedoeling. Om te voorkomen dat zzp-ers 99% van hun omzet bij 1 klant weghaalden en 1% van de omzet bij twee of meer andere klanten, is de 70% regel bedacht. 

De ZZP 70% regel: niet teveel omzet bij 1 klant

Wat is de 70% regel? Het komt erop neer dat je niet meer dan 70% (of meer) van jouw omzet bij één klant mag behalen. Je dient niet alleen 3 of meer klanten te hebben, maar de omzet vanuit die klanten dient ook goed verspreid te zijn. De 70% regel is dus een regel die bovenop de '3 of meer' klanten regel gekomen is. Het is de bedoeling dat jij binnen jouw ondernemerschap voldoende klanten hebt én ook je omzet voldoende spreidt.

Zorg ervoor dat je jouw ondernemerschap goed inricht!

Mijn naam is Lex Tabak en al meer dan 15 jaar ben ik actief met en voor zzp'ers in de zorg. In de online training 'De basis op orde' ga ik uitgebreid in op de vier rollen die jij hebt als zzp'er in de zorg. Hieronder valt ook 'de zzp'er als ondernemer' en bespreek ik waar je aan moet voldoen aan zzp-er in de zorg.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp-ers in de zorg al? Klik hieronder!
Wtza abonnement voor zzp-ers in de zorg