Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief

HKZ: gemeenten kunnen bij samenwerkende zzp'ers op zzp keurmerk vertrouwen

hkz keurmerk kiwa Feb 21, 2024

Gemeenten kunnen vertrouwen op het HKZ keurmerk voor zzp'ers in de zorg, ook als het om samenwerkende professionals gaat. Dit laat HKZ weten. Een aantal gemeenten vraagt zzp'ers in de zorg om bovenop een zzp keurmerk, ook een keurmerk voor kleinschalige organisaties te halen. Dit is onnodig zo stelt HKZ: gemeenten kunnen bij samenwerkende zzp'ers op het zzp keurmerk vertrouwen.

Gemeenten leggen zzp'ers onnodig keurmerk op

In een nieuwsbericht op LinkedIn roept stichting HKZ gemeenten op te vertrouwen op het HKZ keurmerk voor zzp. Dit bericht is een reactie op signalen uit het veld. Diverse gemeenten nemen met het HKZ keurmerk voor zzp'ers in de zorg geen genoegen. Zij eisen bovenop het HKZ ZZP keurmerk, ook een keurmerk voor kleine zorgorganisaties. Dit is onnodig, stelt HKZ. De stichting geeft aan dat gemeenten bij samenwerkende zzp'ers op het zzp keurmerk kunnen vertrouwen en geen aanvullende eisen hoeven te stellen. Het HKZ certificaat voor kleine organisaties is een zwaarder keurmerk dan het HKZ-certificaat ZZP’ers in de zorg en welzijn en in een aantal gevallen worden beide keurmerken verlangd door een gemeente. Het levert onnodige administratieve lasten op voor zzp'ers in zorg en welzijn die gecontracteerd willen werken.

Hoe is onderlinge samenwerking geregeld?

Op het moment dat meerdere zzp'ers voor een gemeente of zorgverzekeraar actief zijn, is het logisch dat zij hun samenwerking formaliseren. Op die manier is kwaliteit en continuïteit voor de cliënt gewaarborgd, mocht één van de zzp'ers onverhoopt uitvallen. Alhoewel samenwerking is geborgd binnen het HKZ ZZP keurmerk, blijken sommige gemeenten daar toch nog een schep bovenop te doen. Zij verlangen een HKZ certificaat voor kleine organisaties (tot 10 fte) voordat zij samenwerkende zzp'ers toelaten tot contractering. HKZ vindt dat een onnodig besluit. "HKZ merkt dat gemeenten en inkopers een HKZ certificaat voor Kleine Organisaties vragen bij samenwerking met andere zzp’ers, bovenop hun HKZ ZZP certificaat. Dit HKZ ZZP certificaat biedt al voldoende garantie bij samenwerkingen: het nalopen van risico’s binnen een samenwerking en daar maatregelen voor nemen, maakt onderdeel uit van het keurmerk". Volgens HKZ hebben zzp'ers in de zorg met een HKZ ZZP keurmerk over samenwerking nagedacht en zorgen zij ervoor dat zowel de cliënt als de onderneming geen risico loopt.

HKZ kleine organisaties stelt lastige eisen voor zzp'ers

De vraag is welke bedoeling gemeenten hebben met het stellen van lastige aanvullende eisen aan zzp'ers. Voor veel zzp'ers in de zorg zijn de eisen van een kleinschalige samenwerkingsverband onnodig en onhaalbaar. Een samenwerking van een groep professionals kent aanvullende eisen die niet passen bij de behoeften van professionals. Bijvoorbeeld: als je een HKZ keurmerk kleinschalige organisaties wil behalen, moet er sprake zijn van een gezamenlijke vestiging van waaruit wordt gewerkt, voorzien van een centraal management. Voor veel zzp'ers in de zorg is samenwerken als een groep solisten zonder gezamenlijke leiding nu juist één van de redenen voor de stap naar zzp. Tel daarbij op dat je als groep zzp'ers de Wtza meldplicht over ziet gaan in een vergunningplicht op het moment dat je ZVW of Wlz gefinancierde zorg als een groep gaat leveren. De vraag is al langer waarom financiers zoals gemeenten en zorgverzekeraars personencertificering zoals het HKZ en KIWA keurmerk voor zzp-ers als onvoldoende bewijsvoering zien en zo onnodige drempels opwerpen om gecontracteerd te worden.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg