Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Hoe voldoe je

Hoe voldoe je aan de intervisie regels van jouw beroepsgroep?

intervisie Nov 23, 2023

Als het op intervisie aankomt is er een wirwar aan regels vanuit verschillende beroepsgroepen. Op welk moment mag je intervisie doen voor punten voor je accreditatie? Wanneer moet je intervisie doen om überhaupt in geschreven te (blijven) staan bij je beroepsvereniging? En wat is de meerwaarde van intervisie? Milou Meijer geeft intervisie begeleiding en neemt je mee in het doolhof aan regels.

Waarom intervisie?

De werkdruk in de zorg (en andere sectoren) neemt toe. Het is dan vaak niet mogelijk om stil te staan – met collega’s – en vragen, problemen of uitdagingen uitvoerig met elkaar te bespreken. Door middel van intervisie creëer je bewust ruimte om met elkaar het over een voorval te hebben en tot nieuwe inzichten en handelingsmogelijkheden te komen. Het doen van intervisie voor zzp'ers in de zorg is een jaarlijkse verplichte eis vanuit de kwaliteitswet Wkkgz

Wat is een intervisie?

Intervisie is een overlegvorm waar jij met een groep van 5 tot 8 gelijkgestemden aan deelneemt. Tussen de deelnemers onderling mag geen formele hiërarchie bestaan. Tijdens een intervisie wordt een vraag, probleem of uitdaging besproken die één van de deelnemers inbrengt. Je gaat vervolgens de diepte in en nemen de tijd om vragen te stellen om tot een diepe reflectie te komen. De groep analyseert de casus vanuit verschillende perspectieven, wat vaak leidt tot verrassende inzichten. Tot slot geven zij je tips en adviezen.

Wat is de meerwaarde van intervisie?

Een goed georganiseerde en goed begeleide intervisie heeft als meerwaarde dat je de tijd krijgt om stil te staan bij jouw handelen. Doordat er vragen worden gesteld, krijg jij een moment van reflectie wat leidt tot een hogere, intrinsieke motivatie om iets te veranderen. Bij een intervisie is een veilige sfeer binnen de groep van groot belang. Een professionele intervisiebegeleider creëert deze veilige sfeer. Wanneer de groep langer bij elkaar is, zoeken zij elkaar ook geregeld buiten de intervisies op om op eenzelfde manier met elkaar te overleggen en tot constructieve oplossingen te komen.

Intervisie en jouw beroepsgroep

Veel beroepsgroepen stellen verschillende eisen. Het is een wirwar aan regels en voor elk beroep is er een andere eis. Bij huisartsen mag alleen een huisarts met een erkende opleiding tot intervisiebegeleider de intervisies begeleiden. Bij het kwaliteitsregister voor paramedici geldt de eis dat het iemand met ervaring moet zijn en een opleiding van minimaal 2 dagen heeft gevolgd tot intervisiebegeleider. Bij diëtisten is het op dit moment zo dat iedereen hun intervisie mag begeleiden en bij fysiotherapeuten mag je alleen begeleider zijn wanneer je bent aangesloten bij hun KNGF of SKR keurmerk. En dan zijn er nog talloze andere beroepsgroepen met uiteenlopende eisen. Wil jij weten aan welke eisen jij moet voldoen? Vraag dit na bij jouw beroepsvereniging of schakel ondersteuning in van een intervisiebegeleider om dit uit te laten zoeken. 

Hoe organiseer je intervisie?

Een intervisie organiseren moet volgens de richtlijnen van jouw beroepsgroep. In sommige beroepsgroepen is het mogelijk om verschillende disciplines te mengen in een groep. Dat leidt vaak tot verrassende inzichten. Bij andere beroepsgroepen moeten alle deelnemers geregistreerd staan bij dezelfde beroepsgroep. Heb je dat allemaal uitgezocht en wil je starten met jouw intervisiegroep? Dan heb je misschien iets aan het intervisie-schema van intervisie begeleider Milou Meijer.

Meerwaarde van een professionele intervisiebegeleider

Ondanks dat niet elke beroepsgroep de eis stelt dat jouw intervisie begeleid moet worden door een professionele intervisiebegeleider, is het wel aan te raden. Hij / zij kan helpen richting te geven aan intervisievragen en zorgt dat het proces straks wordt gestroomlijnd. Zo maak je effectief gebruik van de tijd en is de leeropbrengst elke intervisie weer groot voor elke deelnemer. Je kunt jezelf intervisie begeleider noemen als je hier een opleiding voor hebt gevolgd en supervisie tijdens jouw eerste intervisies hebt gehad. Het is voor begeleiders ook belangrijk dat zij zelf regelmatig feedback krijgen op hun eigen intervisie.

Hoe organiseer je een goede intervisie?

Intervisie-begeleiding.nl ondersteunt zzp’ers in de zorg bij het doen van intervisie. Oprichter Milou Meijer: “Wij zorgen ervoor dat professionals altijd een groep hebben waar zij terecht kunnen. We zoeken de eisen van de beroepsgroep uit en bouwen daaromheen de juiste groep met de juiste intervisiebegeleider. Daarnaast helpen we op weg met het maken van een goede leervraag en sturen we het proces zodat er een diepe reflectie tot stand komt. Op die manier leert elke deelnemer iets uit de intervisie, wat hij of zij mee kan nemen in de beroepspraktijk. Aanmelden bij ons kost niets en we zoeken na de aanmelding naar een geschikte groep. We begeleiden zowel fysiek als online en merken in de praktijk dat een strakke regie tot een goede groep en ervaring leidt.”

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg