Gratis Zorgondernemerscheck
Terug naar het overzicht
Hoeveel belasting ga je

Hoeveel belasting ga je betalen als zzp-er in de zorg?

ib-ondernemer werken als zzp'er Apr 09, 2021

Bij het uitschrijven van je eerste factuur naar een opdrachtgever merken zzp-ers in de zorg pas om hoeveel geld het gaat. De omzet van hun bedrijf loopt al snel in de duizenden euro's per maand. Maar hoeveel belasting ga je betalen als zzp-er in de zorg? Dat is belangrijk om te weten zodat je vast kunt stellen hoeveel geld je netto overhoudt.

Iedere situatie is net iets anders

Allereerst is het belangrijk dat je je beseft dat jouw inkomsten worden opgeteld bij jouw belastingaangifte. Je krijgt geen jaaropgaaf meer van een werkgever waarin jouw deel loon netjes staat uitgesplitst. In feite word jouw belastingaangifte als zzp in de zorg één grote hoeveelheid geld waar allerlei kortingen vanaf gaan. Sommige kosten zijn persoonsgebonden en hangen af van jouw privé situatie. Zoals het wel of niet hebben van een huis. Of kinderen. Iedere situatie is dus net iets anders als het aankomt op belasting betalen als zzp-er in de zorg.

Mijn advies: reserveer geld vooraf

Hoe dan ook gaat het vaak om tientallen procenten aan belastinggeld die je nog moet betalen over jouw inkomsten. Je hebt jouw 'bruto' inkomsten al gehad. Dit wordt 'omzet' genoemd. Het lijkt dus alsof je over veel geld beschikt als je naar je zakelijke rekening kijkt. Dat is verleidelijk want het lijkt net alsof het ook daadwerkelijk van jou is en uitgegeven kan worden. Ik heb behoorlijk wat zzp-ers meegemaakt die hun bruto geld, netto uitgaven. Zij komen vroeg of laat in de problemen. Mijn advies: reserveer geld vooraf, dus houd een percentage van je bruto geld achter voor belasting betalen.

Lees ook: Hoeveel procent moet je als ZZP reserveren voor de inkomstenbelasting?

Hoeveel belasting ga je betalen als zzp-er in de zorg

Als ik zzp-ers in de zorg informeer, dan houd ik zelf een percentage van zo'n 35-40% aan voor het reserveren voor belastingbetaling.  Dit zeg ik op basis van mijn ruim 15 jaar zelf zzp-er zijn en honderden zzp-ers in de zorg hierover gesproken te hebben. Nadat je dus jouw rekening betaald hebt gekregen, doe je er verstandig aan om een percentage daarvan apart te zetten op een spaarrekening of een zakelijke rekening. 

Reserveer voldoende geld en voorkom risico's

Iedere week spreek ik ondernemers in de zorg. Als er problemen met de Belastingdienst ontstaan, dan merk ik dat zorgverleners al snel heel gefrustreerd raken hierover. Zeker als zzp'ers in de zorg al jaren werken op dezelfde wijze, dan kunnen zij zich niet voorstellen dat ze iets hebben laten liggen. Toch is dat achteraf vaak het geval. Ik merk dat veel zorgprofessionals pas bij problemen zich beginnen te verdiepen in wat er eigenlijk van hen verwacht werd. Om er daarna achter te komen dat zij toch veel meer risico liepen dan ze dachten. Het is van belang om je goed voor te bereiden op de stap naar zzp'er in de zorg.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Even kennis maken? Klik hieronder!
Wat is ZZP-erindezorg.nl?