Gratis webinars
Word direct abonnee
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Is 3 klanten verplicht

Is 3 klanten verplicht als zzp-er in de zorg? Hoe zit het precies?

ib-ondernemer werken als zzp'er Mar 05, 2021

 Veel zzp-ers vragen zich af hoeveel klanten zij moeten hebben. Vaak wordt gedacht dat drie klanten de norm is. Is 3 klanten verplicht als zzp-er in de zorg? Hoe het precies zit lees je in dit artikel.

'Drie klanten' komt uit het VAR tijdperk

Het verhaal dat de ronde doet over '3 klanten verplicht' komt uit het VAR tijdperk. Om aan een Verklaring ArbeidsRelatie te komen moest je een vragenlijst invullen. Eén van de vragen was of je 3 klanten of meer had als zzp-er. Hierdoor is het verhaal ontstaan onder zzp-ers dat je met 3 klanten voldoet aan de eisen van de Belastingdienst. Niets is minder waar.

Wanneer ben je ondernemer volgens de Belastingdienst?

Je bent geen ondernemer als je 3 klanten hebt. In het verleden heeft de rechter weleens bepaald dat een zzp-er met één klant toch zzp-er was. Het is ook voorgekomen dat een zzp-er met 8 klanten dit niet was. Om ondernemer te zijn volgens de Belastingdienst moet je aan een hele reeks aan spelregels voldoen. In mijn training ga ik verder in op de 10 eisen die gesteld worden aan ondernemers.

Is 3 klanten verplicht als zzp-er in de zorg?

Nee, drie klanten is niet verplicht. Want je bent er niet als je drie, vier of vijf klanten hebt. Het gaat erom dat je in alle opzichten een ondernemer bent. Of je een mix aan klanten hebt is een factor, maar niet dé factor die bepaald of je ondernemer bent of niet. Laat het verhaal los dat je met 3 klanten ondernemer zou zijn en investeer in kennis over hoe je wel gezien wordt als ondernemer voor de Belastingdienst.

Wil jij starten als zzp-er in de zorg?

Wil jij alle informatie overzichtelijk op een rij? Heb jij behoefte aan het hele verhaal over het zzp-schap in de zorg? De online training 'De basis op orde' heeft ruim 6 uur aan informatie voor jou, verdeeld over 12 video's. Ik ga onder meer in op de eisen die gesteld worden aan zzp'ers in de zorg. De complete cursusopzet lees je hier.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp-ers in de zorg al? Klik hieronder!
Wtza abonnement voor zzp-ers in de zorg