Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Kamermotie Wtza vergunning

Kamermotie Wtza vergunning voor starters geldt niet voor zzp'ers

wtza Apr 12, 2024

Hoe krijgt de overheid meer grip op fraude in de zorg? Kamerleden denken dat het ingewikkelder maken van starten in de zorg gaat helpen. De onlangs aangenomen kamermotie Wtza vergunning voor starters, geldt niet voor zzp'ers.

Verzwaring Wtza vergunning voor starters

Kamerlid Bushoff heeft met ruime meerderheid een aanpassing op de Wtza in de Tweede Kamer afgedwongen. Dit 'amendement', dat een variatie is op een Kamermotie, zorgt ervoor dat ondernemers die een instelling willen starten in de zorg sneller met de Wtza vergunningsplicht te maken krijgen. Het moment wanneer de meldplicht over gaat in vergunningplicht wordt mogelijk op 1 januari 2025 gewijzigd voor instellingen. Nu heb je nog een vergunning nodig bij 10 zorgverleners of meer, maar die minimumgrens van 10 wordt losgelaten. Praktisch gezien betekent dit dat als je met 2 zorgverleners of meer in dezelfde zorgorganisatie samenwerkt je een Wtza vergunning nodig hebt. 

Wat betekent dit voor zzp'ers in de zorg?

Het fraude argument wordt gebruikt om toetredingseisen voor starters in de zorg te verhogen. De vraag was of zzp'ers in de zorg ook last krijgen van deze Wtza aanpassing. In dit geval is het amendement niet van toepassing op zzp'ers. Hoe zit dat? Alhoewel een zzp'er in de zorg net als een instelling gezien wordt als 'zorgaanbieder', is de zzp'er een apart type zorgaanbieder. Jij wordt namelijk gezien als een 'solistisch werkende zorgverlener' en dat is iets anders als een instelling. De nieuwe aanpassing op de Wtza geldt voor 'instellingen', maar niet voor 'solistisch werkende zorgverleners'. Als zzp-er in de zorg heb je alleen meldplicht, geen vergunningplicht. Dat blijft zo.

Formeel samenwerken = vergunningsplichting

Wil jij formeel samenwerken met één of meerder andere zzp'ers? Besef dan dat straks de vergunningsplicht direct van toepassing wordt. Stel dus dat je samen een VOF wil starten, een stichting of een coöperatie, dan is dit strikt genomen een 'zorginstelling' en ben je vergunningsplichtig. Want je bent met zijn tweeën en dat wordt gezien als een georganiseerd verband = een instelling. De Wtza vergunningsplicht is nu nog van toepassing op een samenwerkingsverband met 10 zorgverleners of meer, maar gaat dus straks vanaf 1 januari 2025 veranderen. Ben je op dit moment een instelling van minder dan 10 zorgverleners en voldoe je aan de eisen van een vergunning? Dan krijg je straks automatisch een vergunning. De vergunningplicht voor minder dan 10 zorgverleners gaat dus gelden voor starters na de ingangsdatum 1 januari 2025. Solistisch werkenden kunnen op dezelfde manier als voorheen starten als zzp'er in de zorg

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg