Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Niet jouw bemiddelaar, maar

Niet jouw bemiddelaar, maar jij bent verantwoordelijk voor de eisen

ib-ondernemer zorgaanbieder zorgprofessional Nov 17, 2021

We krijgen soms gefrustreerde berichten binnen van zzpers in de zorg die de eisen van bemiddelende partijen onacceptabel vinden. Niet jouw bemiddelaar, maar jij bent verantwoordelijk voor de eisen. Wat is er aan de hand als jouw bemiddelaar meer eisen aan jou stelt dan jij zelf doet?

"Beste ZZP-erindezorg.nl. Onlangs schreef ik mij in bij een bemiddelaar. Dit bureau vroeg of ik mijn diploma's en certificaten kon overleggen. Nadat zij deze gecheckt hadden, gaven zij aan dat ze niet op orde waren. Ik had alle punten voor mijn bij- en nascholing voor de aankomende drie jaar al gehaald, maar zij vonden dat ik sommige scholing jaarlijks moet herhalen. Mogen zij dit wel vragen?"

Wie is verantwoordelijk voor jouw onderneming?

Je bent als zzper in de zorg zelf verantwoordelijk voor jouw onderneming. Het up to date houden van bevoegd- en bekwaamheden is jouw verantwoordelijkheid, maar gaat veel verder dan veel zzpers denken. Welke rollen heb je op orde te houden?

  • Als zorgprofessional ben je verplicht om jouw beroepsstandaard te volgen;
  • Als zorgaanbieder ben je verplicht om te borgen dat je goede, veilige en kwalitatief hoogstaande zorg levert.

De bij- en nascholing op orde houden voor je beroep als zorgprofessional, is iets anders dan jouw rol als zorgaanbieder.

Lees ook: Kun je zonder geldige certificaten werken als zzper in de zorg?

Voorbeeld met het Kwaliteitsregister

Stel je dat je een BIG geregistreerd verpleegkundige bent. Vanuit de eisen van jouw herregistratie, dien je in 5 jaar 184 punten te halen, waarvan er 80 punten geaccrediteerd zijn. Geaccrediteerde punten betekent dat deze activiteiten geaccrediteerd zijn door de accreditatiecommissie van het Kwaliteitsregister. De overige punten kun je behalen met ‘overige deskundigheidsbevorderende activiteiten’. Denk hierbij aan deelname aan een werkgroep, casuïstiekbespreking, klinische les bijwonen of vakliteratuur lezen.

Stel nou dat jij aan het begin van die vijf jaar enorm veel energie steekt in die 184 punten. Je haalt ze binnen een jaar. Ben je dan voor de aankomende vier jaar klaar? Technisch misschien wel voor je herregistratie, maar niet vanuit de bedoelingvan je kennis en vaardigheden actueel houden. Dit is precies waarom zorgorganisaties doorlopend scholing aanbieden aan hun zorgmedewerkers en jij als zorgaanbieder dezelfde verplichting hebt. Je kennis en vaardigheden moeten continu op peil blijven.

Je bent zorgprofessional, zorgaanbieder én ondernemer

Als zzper ben je naast zorgprofessionals en zorgaanbieder, ook ondernemer. Net zoals jouw bemiddelingsbureau zzp zorg ook ondernemer is. Dat bureau weet wat de opdrachtgever wil. Zorgorganisaties en cliënten willen zorgprofessionals met actuele vakkennis en vaardigheden. Die behoeftes worden vertaald in een eisenlijst vanuit jouw bemiddelaar en komt dus ergens vandaan. Bijzonder is dat zzpers zich in de praktijk gaan verhouden tot de eisenlijst van de bemiddelaar. Soms hebben zzpers er zelfs kritiek op, terwijl die eisen wel ergens vandaan komen. Namelijk, uit jouw verantwoordelijkheden als zorgprofessional en zorgaanbieder. En misschien nog belangrijker: omdat de klant dit nodig heeft. Als je vanuit ondernemerschap kijkt, zou het dan niet logisch zijn dat je zoveel mogelijk op orde hebt voor jouw opdrachtgever? Of wil je het minimale doen om gedoe te voorkomen?

Niet jouw bemiddelaar, maar jij bent verantwoordelijk voor de eisen

We kunnen nu antwoord geven op deze vraag: "Beste ZZP-erindezorg.nl. Onlangs schreef ik mij in bij een bemiddelaar. Dit bureau vroeg of ik mijn diploma's en certificaten kon overleggen. Nadat zij deze gecheckt hadden, gaven zij aan dat ze niet op orde waren. Ik had alle punten voor mijn bij- en nascholing voor de aankomende drie jaar al gehaald, maar zij vonden dat ik sommige scholing jaarlijks moet herhalen. Mogen zij dit wel vragen?"

Het is logisch dat de bemiddelaar eisen stelt om jou in te kunnen schrijven en opdrachten aan te kunnen bieden. Deze eisen komen niet uit de lucht vallen, maar zijn gebaseerd op de wens van de klant en de eisen die gelden voor jou als zorgprofessional en zorgaanbieder. De vraag is wat ons betreft niet of de lijst van een bemiddelaar te lang is, maar of hij niet te kort is. Je bent zelf verantwoordelijk voor de eisen als zorgprofessional en zorgaanbieder. In plaats van je te verbazen over de eisen, zou je je ook kunnen verbazen waarom in dit voorbeeld de bemiddelaar meer eisen kent dan de zzper zelf.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg