Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Voor de Wtza aanmelden

Voor de Wtza aanmelden, hoe doe je dat?

wtza Apr 22, 2024

Alle nieuwe zorgaanbieders moeten zich voor de Wtza aanmelden. Hoe doe je dat? De meldplicht zorgt ervoor dat voor de Wtza aanmelden ook voor zzp in de zorg geldt. Voorkom problemen en een mogelijke boete met behulp van dit artikel.

Wtza aanmelden geldt voor alle zorgaanbieders

Sinds 1 januari 2022 moeten alle zorgaanbieders zich voor de Wtza aanmelden. Deze verplichting heet de Wtza 'meldplicht' en geldt voor alle starters in de zorg die zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Meld je je niet, dan riskeer je een boete van maximaal € 22.500. Nu alle nieuwe zorgaanbieders zich verplicht voor de Wtza aanmelden, krijgt de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) al deze ondernemers in beeld. Dit is een belangrijk doel binnen de Wtza. De Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) is een nieuwe nieuwe wet en maakt van iedere zzper in de zorg een zorgaanbieder. Het maakt hierbij niet uit of je als onderaannemer actief bent of eigen cliënten hebt. Het Wtza aanmelden geldt dus voor alle zorgaanbieders, ook voor zzp'ers in de zorg.

Hoe gaat het Wtza aanmelden in zijn werk?

In ons stappenplan starten als zzp'er in de zorg bespreken we de meldplicht bij stap 5. Jezelf voor de Wtza aanmelden is een éénmalig proces waarbij je een vragenlijst moet invullen. Deze vragenlijst vind je op de website van Toetredingszorgaanbieders.nl, maar let op: je kunt alleen inloggen op de vragenlijst via eHerkenning. Dit is een soort beveiligde digiD voor bedrijven. Deze eHerkenning moet je eerst aanvragen en toegestuurd krijgen. Je kunt eHerkenning binnen 10 minuten geregeld hebben, als je de juiste leverancier kiest. Hoe je dat doet leggen we hier uit. Na het inloggen vul je de vragenlijst persoonlijk in en nadat je deze verstuurd naar de Inspectie heb je aan de meldplicht voldaan.

Regel na de meldplicht een kwaliteitssyteem en klachtenregeling

Na de meldplicht verwacht de IGJ van alle zorgaanbieders dat zij daadwerkelijk aan de slag gaan met kwaliteit en openstaan voor (formele) klachten. Omdat deze verantwoordelijkheden voor veel zzp'ers in de zorg nieuw zijn, hebben wij daar het Wtza abonnement voor opgezet. In dit abonnement zit een basis kwaliteitssysteem, ben je direct aangesloten op onze klachtenregeling (inclusief klachtenfunctionaris en Geschilleninstantie) en heb je de beschikking over online trainingen die je alles uitleggen over zzp in de zorg en hoe je dat aan kunt pakken. Sluit je hier aan en ontvang direct jouw certificaat van deelname.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg