Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Nivel lanceert onderzoek naar

Nivel lanceert onderzoek naar wijkverpleging, met plek voor zzp-ers

onderzoek Sep 07, 2021

Hoe ervaar jij als zzp-er het werken in de thuiszorg? Wat is helpend en juist niet helpend in jouw werk als zzp-er in de zorg? Het onderzoeksinstituut Nivel lanceert onderzoek naar de wijkverpleging en is benieuwd naar de ervaringen van verzorgenden en verpleegkundigen die werken in de thuiszorg. 

Waarom is dit belangrijk?

ZZP-ers in de zorg zijn via het PGB ontstaan in de thuiszorg, maar hun positie staat al een aantal jaren onder druk. Omdat zzp-ers in de zorg weinig tot geen mogelijkheid hebben op een contract, werken zij voornamelijk zonder contract in de 'wijkverpleging'. Deze ongecontracteerde zorg is voor zorgverzekeraars een blok aan het been. Zij kunnen slecht inschatten hoeveel kosten zij maken en vinden dat ze weinig grip hebben op kwaliteit. Met de arbeidsmarkt tekorten die er zijn zou je aannemen dat het contracteren van meer zzp-ers prioriteit zou krijgen, maar dit is tot op heden niet het geval. Veel verzorgenden en verpleegkundigen die als zzp-er werken in de wijkverpleging, lopen tegen blokkades op. Je kunt jouw ervaringen delen via dit onderzoek.

Meedoen? Het onderzoek vind je hier >>

Vragen over indicatiestelling voor wijkverpleegkundigen

Er wordt in bredere zin onderzoek gedaan naar de indicatiestelling door wijkverpleegkundigen. Ook in dit onderzoek worden er vragen gesteld over de ruimte die ervaren wordt bij het stellen van indicaties. Dit komt overeen met onderzoekdat loopt op dit moment en dat betrekking heeft op de 'praktijkvariatie' onder wijkverpleegkundigen. Het is interessant dat er heel gericht gevraagd wordt of de indicatiesteller zich beïnvloed voelt bij het doen van de indicatiestelling.

Lees ook: Onderzoek: indicatiestelling ongecontracteerde zorg niet gerespecteerd

Vragen over ervaringen met het werk in de wijkverpleging

Voor verzorgenden en verpleegkundigen die werken in de wijkverpleging, worden er vragen gesteld over het kwaliteitskader wijkverpleging. Het Kwaliteitskader wijkverpleging beschrijft wat goede thuiszorg is en wat jouw cliënten en naasten mogen verwachten. Het zijn in wezen de kwaliteitsstandaard waar ook jij je als zzp-er toe dient te verhouden. Het kwaliteitskader wijkverpleging bestaat sinds 2018 en via dit onderzoek wordt er gekeken of er al in de praktijk mee gewerkt wordt.

Vragen over het kwaliteitskader wijkverpleging

Nivel lanceert vandaag haar onderzoek naar wijkverpleging en gaat hierbij onder meer in op hoe jij werkt als zzp-er in de zorg. Ben je onderdeel van een lokaal netwerk aan zorgverleners? Heb jij een eigen netwerk aan zorgverleners om je heen? Het zijn vragen die betrekking hebben op de continuiteit van zorgverlening binnen de wijkverpleging. Ook over de vakinhoud worden vragen gesteld, zoals 'werk je via een verpleegkundig proces?'. Hiermee krijgen de onderzoekers een beeld van de praktijk. 

Meedoen? Het onderzoek vind je hier >>

Lees ook: Onderzoek: wijkverpleging ZZP'ers waarderen zzp-schap 

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg