Back to Blog
Welke wettelijke verplichtingen gelden

Om welke wettelijke verplichtingen kun je niet heen als zzp ‘er in de zorg?

buiten dienstverband ib-ondernemer zorgaanbieder zorgprofessional Jan 22, 2021

ZZP-ers in de zorg willen graag vrijheid en flexibiliteit. Lekker werken op een manier die bij je past. Toch heeft een zzp in de zorg een aantal regels waar hij /zij aan moet voldoen. Om welke wettelijke verplichtingen kun je niet heen als zzp ‘er in de zorg?

Om welke wettelijke verplichtingen gaat het?

De verplichtingen die gelden voor zzp'ers in de zorg komen voort uit verschillende soorten wetgeving. Als zorgverlenerben je verplicht om jouw bevoegd- en bekwaamheden op orde te houden. Je hoort het vak uit te oefenen op de wijze die jouw beroepsgroep graag ziet. Als zorgaanbieder ben je een zorgorganisatie in je eentje. De regels die gelden voor zorgverleners en zorgaanbieders komen uit zorgwetgeving voort. ZZP'ers in de zorg willen graag gezien worden als ondernemer voor de Belasting. Hier gelden specifieke regels voor die uit 'fiscale wetgeving' voortkomen. Tenslotte heb je te maken met het arbeidsrecht als je buiten dienstverband wil werken. 

Vier rollen met specifieke wet- en regelgeving

Je kunt niet om deze regels heen. Verschillende controlerende instanties, zoals de Belastingdienst en de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) mogen jou controleren op het voldoen aan de regels. Dit gebeurt ook in de praktijk. Het is belangrijk dat je accepteert dat er als zzp'er in de zorg meer te doen is dan alleen zorg verlenen. De verschillende wet- en regelgeving vragen van jou dat je hier actief mee aan de gang gaat. Doe je dat niet, dan loop je een aantal risico's. Deze vooral financieel van aard. Ik nodig je uit om te investeren in kennis over wat er van jou verlangd wordt als zzp'er in de zorg. Dan kun jij een bewuste afweging maken voor jezelf.

Meer weten over de vier rollen van ZZP-ers in de zorg?

Mijn naam is Lex Tabak en al meer dan 15 jaar ben ik actief met en voor zzp'ers in de zorg. In de online training 'De basis op orde' ga ik uitgebreid in op de vier rollen die jij hebt als zzp'er in de zorg. Hieronder vallen de wettelijke verplichtingen waar je niet omheen kunt als zzp ‘er in de zorg. In mijn training leg ik alles uit over wat er komt kijken bij het zzp-schap in de zorg en hoe je kansen benut en de grootste risico's voorkomt.

Meer informatie over de online training 'De basis op orde'? Klik hieronder.

Meer informatie

Mis geen artikel!

Ontvang updates over nieuwe blogartikelen. 

Uitschrijven kan altijd.