Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Onderzoek: 95% kiest

Onderzoek: 95% kiest vrijwillig voor zzp in de zorg

starten als zzp'er Mar 24, 2022

Het doorlopende onderzoek van ZZP-erindezorg.nl laat zien dat minder dan 5% van de zzp'ers in de zorg hiertoe wordt gedwongen. Er is dus zeer weinig schijnzelfstandigheid in de zorg. Een van de resultaten uit ons onderzoek: 95% kiest vrijwillig voor zzp in de zorg.

Schijnzelfstandigheid in de zorg is laag

Sinds augustus 2021 doet ZZP-erindezorg.nl doorlopend onderzoek naar zorgmedewerkers die instromen als zzp'er. Waarom worden zorgmedewerkers zzp'er in de zorg? Hoe vrijwillig is die stap? Het blijkt dat nog geen 5% van de zorgmedewerkers die zzp'er worden, hiertoe gedwongen worden. Maar liefst 95% van de zorgmedewerkers die de stap maakt naar zelfstandigheid doet dit vrijwillig. Daarmee is het leeuwendeel van de zorgmedewerkers die zzp'er in de zorg worden bewust bezig met de stap naar ondernemerschap.

Wat is een schijnzelfstandige?

Een schijnzelfstandige is een werkende die buiten dienstverband werkzaam is voor een opdrachtgever, maar zich niet als zelfstandige opstelt. Op het moment dat een werkende zich net zo opstelt als een collega in een dienstverband zou doen, dan is er sprake van de schijn van zelfstandigheid. Schijnzelfstandige dus. Het aantal zelfstandigen in de zorg dat zich niet wil gedragen als ondernemer maar als werknemer, is dus met 5% zeer laag te noemen.

Lees ook: Doorlopend onderzoek naar instroom zzp-schap gestart

Zelfstandigen in de zorg verschillen niet altijd voldoende van loondienst

Dat zzp'ers in de zorg de stap naar zelfstandigheid zelf bewust maken, wil niet zeggen dat zij die zelfstandige positie ook altijd kunnen waarmaken. Zo was er ook deze maand nog een uitspraak van de rechter die stelde dat een zzp'er in de zorg onvoldoende zelfstandig overkwam. Dat zzp'ers in de zorg hard aan de slag moeten om zichzelf te onderscheiden van collega's in een dienstverband is een feit. Ook al zegt ons onderzoek: 95% kiest vrijwillig voor zzp in de zorg, wil dat niet zeggen dat die 95% ook voldoende ondernemerschap vertoont in de praktijk. Zeker in de zorg blijkt dat kwetsbaar. Als platform raden wij al langer aan om actief met de nieuwe Wet toelating zorgaanbieders (Wtza) en daarmee de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) aan de slag te gaan.

Lees ook: De Wtza biedt 3 concrete kansen voor zzpers in de zorg

En hoe zit het met die 5% gedwongen zzp in de zorg?

Tenslotte klinkt 95% bewust zzp in de zorg overtuigend, maar is 5% gedwongen zzp nog steeds een groep van belang. Zeker als je je realiseert dat de groep zzp'ers in de zorg ruim 165.000 personen groot is. We gaan de aankomende periode op zoek naar verhalen van zorgmedewerkers die zichzelf gedwongen zagen om zzp'er te worden. Ook die lees je hier. Ben je zelf zorgmedewerker en overweeg je te starten als zzp'er? We zijn benieuwd naar waarom je dat doet. Hieronder vind je ons onderzoek.

 

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg