Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Uitspraak rechter: zzp'er

Uitspraak rechter: zzp'er geen zorgaanbieder, dus in loondienst

ib-ondernemer zorgaanbieder Mar 23, 2022

Een zzp'er in de zorg die in 2015 24-uurs zorg leverde, wordt door de rechter niet gezien als ondernemer. Zij wordt voor de uren die zij in dat jaar werkte in een dienstverband geplaatst. Dit betekent dat de zzp'er voor dat jaar € 38.013 als salaris in plaats van omzet moet zien. Samengevat zegt de uitspraak rechter: zzp'er is geen zorgaanbieder, dus in loondienst.

De uitspraak waarop dit artikel gebaseerd is vind je hier

Waar komt deze rechtszaak vandaan?

Als zzp'er in de zorg ben je zelf verantwoordelijk voor het bewijzen van jouw IB-ondernemerschap. Het is aan jou om aan te tonen dat je aan de spelregels van het ondernemerschap voldoet. Op het moment dat de Belastingdienst hieraan twijfelt, mogen ze jouw ondernemerschap ter discussie stellen. In eerste instantie gaat dat via een brievenwisseling en een bezoek vanuit de Belastinginspecteur, maar als je de Belastingdienst niet voldoende weet te overtuigen kan dit ook eindigen voor de rechter. In het geval van deze uitspraak heeft de Belastingdienst ter discussie gesteld of de zzp'er instructies kreeg van de opdrachtgever en dus onder het gezag viel van de zorgorganisatie.

Lees ook: Belastingdienst ondernemer eisen voor zzp: de 10 op een rij

Het perspectief van de zzp'er in de zorg

De zzp'er is sinds 2012 zzp'er in de zorg en treft dus in jaar 3 de Belastingdienst. De Belastingdienst doet steekproeven naar de belastingaangifte van zzp'ers en dus ook zzp'ers in de zorg. Deze zzp'er in de zorg was in het bezit van een KIWA keurmerk, heeft een aantal verzekeringen lopen en is aangesloten bij haar beroepsorganisatie. Deze omstandigheden hebben het zelfstandig ondernemerschap onvoldoende bewezen, zo blijkt. Daarnaast stelt de zzp'er in de zorg erop te mogen rekenen dat zij onder de Wkkgz ook in 2015 gezien mag worden als zorgaanbieder.

Lees ook: Is een keurmerk geschikt om te voldoen aan de Wtza?

Het perspectief van de Belastingdienst

De Belastingdienst is van mening dat de zzp'er in de zorg instructies ontvangt van de opdrachtgever, de zorgorganisatie. Het kunnen geven van instructies is voldoende om van 'gezag' te kunnen spreken. Als je het werk persoonlijk uit komt voeren én je onder het gezag van een opdrachtgever valt, is er sprake van een dienstverband. De Belastingdienst heeft proberen te bewijzen dat de zzp'er in de zorg valt onder het gezag van de opdrachtgever. Daar is de Belastingdienst in geslaagd. Het inkomen van de zzp'er moet niet als omzet gezien worden, maar als salaris verrekend worden.

Uitspraak rechter: zzp'er geen zorgaanbieder, dus in loondienst

Omdat de zorgorganisatie eindverantwoordelijk is geweest voor de organisatie en de vakinhoud van de zorgmedewerker, is er sprake van instructiebevoegdheid. Deze eindverantwoordelijkheid komt voort uit de rol van zorgaanbieder die de zorgorganisatie heeft. De zzp'er in de zorg was als onderaannemer onder de Wkkgz geen zorgaanbieder. Ze voldeed niet aan de definitie van zorgaanbieder, omdat ze geen eigen cliënten had. Dit heeft ze ook niet via een modelovereenkomst geprobeerd te regelen. De Wkkgz helpt de zzp'er in de zorg dus niet in dat opzicht. Of, het is onvoldoende bewezen dat de zzp'er in de zorg onder de Wkkgz zelfstandig werkt.

Aangifte omgezet van omzet naar loon

Het inkomen van deze zzp'er in de zorg wordt gezien als loon (salaris) en niet als omzet. Dat betekent dat de belastingaangifte met terugwerkende kracht wordt gewijzigd. Op het moment dat je geen omzet, maar loon ontvangt gebeuren er een paar dingen tegelijkertijd.

  • Je moet als werkende loonbelasting betalen in plaats van inkomstenbelasting;
  • Er moeten premies loonheffingen betaald worden over het inkomen dat je hebt verdiend;
  • Als je onder de 1225 uur komt als ondernemer doordat deze uren van je omzet afgaan, kan dit betekenen dat je je fiscale kortingen moet terugbetalen.

Sinds 2022: iedere zzp'er een zorgaanbieder

Hoe ga jij om met deze uitspraak rechter: zzp'er in de zorg is geen zorgaanbieder? Er liggen kansen voor iedere zzp'er in de zorg om aan de slag te gaan met het zorgondernemerschap. Sinds 1 januari 2022 is de Wtza ingegaan en daarmee wordt iedere zzp'er in de zorg in eerste instantie gezien als zorgaanbieder. Je moet echter wel het gedrag vertonen van een zorgondernemer en voldoen aan de Wkkgz. Het hebben van een abonnement of een keurmerk is niet voldoende om jezelf te bewijzen als zzp'er in de zorg. Dat wordt ook met deze uitspraak weer helder. Pak de 3 kansen die de Wtza biedt en voorkom problemen.

Lees ook: Wtza maakt van iedere zzper in de zorg een zorgaanbieder

Wil je begrijpen hoe het zit met 'buiten dienstverband' werken?

De online training van ZZP-erindezorg.nl heeft een aparte video over werken buiten dienstverband. In deze video ga ik in op het belangrijke onderwerp van buiten dienstverband werken. Hoe zit nu precies de VAR, de webmodule en de wet DBA in elkaar? Als je een abonnement afsluit bij ZZP-erindezorg.nl krijg je toegang tot de online training.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg