Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Ontslag nemen en starten

Ontslag nemen en starten als zelfstandige in de zorg. Hoe doe je dat?

basis op orde starten als zzp'er Jun 21, 2021

Overweeg je ontslag te nemen en wil je starten als zelfstandige in de zorg? Veel zzp'ers starten naast hun vaste baan. Je baan opzeggen en voor jezelf beginnen is een grote stap. In dit artikel ga ik in op ontslag nemen en voor jezelf beginnen. Hoe doe je dat en wat komt daarbij kijken?

Ontslag nemen en starten als zelfstandige

De drempel om te kunnen ondernemen in Nederland is laag. Na een bezoek aan de Kamer van Koophandel ben je in staat om jezelf te verhuren als zzp'er. De vraag is wel of ontslag nemen noodzakelijk is. Binnen de zorg zie ik veel zzpers starten als zelfstandige in de zorg, maar pas later ontslag nemen van hun baan. Starten als zelfstandig vraagt niet per se dat je ontslag neemt. Het is belangrijk om je te realiseren dat je twee vormen van inkomsten naast elkaar mag hebben. Een dienstverband en extra verdiensten als zzp'er kunnen dus prima naast elkaar bestaan. 

Belastingen en zzp'er naast een vaste baan

Als je verdiensten hebt naast jouw vaste baan, dan is de vraag of jij aan de eisen van het ondernemerschap voldoet. Het voldoen aan de eisen voor ondernemerschap is niet verplicht. Het wil alleen zeggen dat je met belastingen op een andere manier behandeld wordt.

  • Werk jij extra uren bovenop jouw dienstverband en haal je de 10 criteria voor ondernemerschap niet? Dan vul jij 'Resultaat uit overige werkzaamheden' in bij jouw belastingaangifte. Vooral het 1225 urencriterium is moeilijk te halen voor mensen met een dienstverband ernaast. Je voldoet op dat moment niet aan de ondernemerseisen, maar moet wel belasting betalen over jouw extra inkomsten.
  • Op het moment dat je veel werkt via jouw eigen bedrijf en je goed investeert in jouw bedrijf, dan zou je ondernemer kunnen zijn. Voldoe jij aan de 10 eisen en dus naast jouw dienstverband de 1225 urengrens? Dan kun je IB-ondernemerschap claimen en fiscale kortingen in rekening brengen. Ook dit geef je bij jouw belastingaangifte aan. Je voldoet aan de ondernemerseisen én hebt daarnaast een vast inkomen.

Het is aan jou om te bepalen hoe jij je belastingaangifte invult. Je kunt dus ontslag nemen en starten als zelfstandige in de zorg, maar je kunt ook naast je dienstverband als freelancer werken naast een vaste baan. 

Alles over starten als ZZP'er in de zorg lees je hier

Freelance werken naast een vaste baan is heel gebruikelijk

Wil je een eigen bedrijf naast een vaste baan? Dan is het mogelijk om te starten naast een dienstverband. Let wel op dat in de zorg geldt dat de spelregels bij 1 uur of 70 uur per week werken vastliggen. Het is belangrijk dat je vanaf het eerste moment nadenkt over alles wat er komt kijken bij wet- en regelgeving en bijvoorbeeld zoiets als verzekeren

Ontslag nemen en starten als zelfstandige in de zorg. Er komt veel bij kijken.

Mijn naam is Lex Tabak en al meer dan 15 jaar ben ik actief met en voor zzp'ers in de zorg. In de online training 'De basis op orde' ga ik uitgebreid in op de vier rollen die jij hebt als zzp'er in de zorg. Hieronder valt ook 'de zzp'er als ondernemer voor de Inkomstenbelasting'. Op deze rol zijn de 10 ondernemerseisen van toepassing. In mijn training leg ik alles uit over wat er komt kijken bij het zzp-schap in de zorg en hoe je kansen benut en de grootste risico's voorkomt.

 

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg