Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Ook uitzendbrache keert

Ook uitzendbrache keert zich tegen nieuwe zzp-wet

arbeidsmarkt Oct 27, 2023

De kritiek op de nieuwe zzp-wet van minister van Gennip neemt steeds grotere vormen aan. Hier is de zzp'er in de zorg bij gebaat, omdat dit door hen als een zeer schadelijke wet wordt gezien. Deze week bleek dat ook de uitzendbrache zich tegen de nieuwe zzp-wet keert, terwijl zij eerder juist opriep om zzp'ers aan te pakken.

Randstad tegen nieuwe zzp-wet

Alhoewel uitzendkoepels ABU en NBBU in tegenstelling tot de Bovib nog geen formeel standpunt ingenomen hebben over de concept zzp-wet van minister van Gennip, sijpelen er toch signalen door. Zo stelt Randstad, het grootste lid van de ABU, dat de nieuwe zzp-wet ondernemerschap in gevaar brengt. Directeur Jeroen Tiel geeft aan dat ‘het huidige voorstel tot meer onduidelijkheid leidt bij zzp’ers en werkgevers ... en ... dat zelfstandig ondernemerschap hierdoor in gevaar komt.’ Dit is een opvallende draai ten opzichte van januari dit jaar, toen dezelfde directeur opriep tot het ingrijpen in flexwerk en zzp. Toen pleitte Tiel nog dat zzp'ers 'verplichte verzekeringen, sociale lasten en een pensioenregeling aangeboden moeten krijgen, ook vanuit de werkgevers.' Destijds greep het kabinet volgens Randstad niet snel genoeg in, nu gaat het kabinet te hard volgens Randstad. Daarmee lijkt de uitzendorganisatie te stellen dat zij wel meer wet- en regelgeving willen om zzp te beteugelen, maar ook weer niet teveel.

Intermediairs worstelen met standpunt

Het valt op dat de koepels van intermediairs lijken te worstelen met een standpunt over de positie van zzp'ers. Dat is niet vreemd als je je realiseert dat een 'intermediair' zowel een bemiddelaar kan zijn van zzp'ers, als een werkgever van uitzendkrachten en gedetacheerden. Of beide vormen tegelijkertijd. De belangen van de intermediair als bemiddelaar, en de intermediair als werkgever verschillen aanzienlijk. Om die reden komt er niet altijd een eensgezind standpunt uit de branche. Zo kan het zijn dat uitzendkoepel ABU vraagt om 'verlaging van de MKB-winstvrijstelling voor zzp'ers, ... handhaving van zzp constructies ... en het stoppen van de onstuimige groei van zzp, die onder meer de zorg heeft ontwricht.' Terwijl aan de andere kant de ABU dochter I-ZO probeert 'de meerwaarde van zzp-intermediairs voor het voetlicht brengen bij zzp’ers, opdrachtgevers, politiek en polder.' Je begrijpt: de ene club predikt uitzenden en detacheren en de ander bemiddeling. Beide clubs maken onderdeel uit van dezelfde organisatie en behartigen de belangen van de 'intermediair'.

Kritiek op zzp-wet neemt toe

Dat ook de uitzendbrache zich tegen de nieuwe zzp-wet keert is positief voor de zzp'er. Ondertussen is wel de vraag of het ministerie van SZW zich iets aantrekt van deze kritiek. Ben je benieuwd naar hoe zo'n kritische zzp-wet wordt verdedigd door SZW? Lees dan eens dit verslag van een bijeenkomst over de arbeidsmarkt. Halverwege het artikel wordt er ingegaan op de concept zzp-wet van van Gennip. Het valt op dat de hoogste ambtenaar van het ministerie van SZW het wetsvoorstel als heel logisch ziet. De kritiek op het onderdeel ‘organisatorische inbedding’ is onzin, aldus de topambtenaar. “Het voorstel is niets anders dan wat de jurisprudentie nu al aangeeft, in wetgeving gieten. Wie zzp’ers ingebed heeft, kan nu ook al een probleem hebben." Met bijna 700 reacties op het wetsvoorstel, is er binnen SZW blijkbaar nog niet de overtuiging dat dit wetsvoorstel meer schade doet dan dat het problemen oplost. Reageren op dit concept kan nog. Wil jij reageren op het zzp wetsvoorstel? Zo pak je dat aan.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg