Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Van WTZi naar Wtza

Van WTZi naar Wtza. Hoe zit dat?

zorgaanbieder Jan 05, 2024

In 2022 gingen we van Wtzi naar Wtza. De Wet Toelating Zorginstellingen (WTZi) heeft toen plaats gemaakt voor de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza). Vanaf dat moment is een veel grotere groep zzp'ers in de zorg onder de kwaliteitswet Wkkgz gevoegd. In dit artikel leggen we uit hoe het zit.

Wat is de WTZi?

De WTZi is een wet die in 2005 van kracht werd en op 1 januari 2022 vervangen is door de Wtza. De WTZi dwong af dat zorginstellingen (lees: organisaties) een vergunning nodig hadden om toegelaten te worden tot gecontracteerde zorg binnen de Zorgverzekeringswet en Wet langdurige zorg. Bij de WTZi draaide alles dan ook om de 'WTZi toelating'. Deze moest formeel goedgekeurd worden door het CIBG. Daarmee was de WTZi toelating een horde die je genomen moest hebben om duurzaam gefinancierd te worden. Zonder toelating geen contract bij een zorgverzekeraar of zorgkantoor. De WTZi stelde regels voor goed bestuur en winstuitkering. Het doel van de wet was om meer vrijheid en verantwoordelijkheid bij de zorginstellingen te creëren. Voor zzp'ers in de zorg vormde de WTZi een belemmering. Zij zijn geen 'instelling' en konden dus simpelweg geen WTZi vergunning krijgen. Daardoor konden zij geen aanspraak maken op duurzame financiering.

Wat is de Wtza?

De Wtza is een wet die op 1 januari 2022 is ingegaan. De wet is een soort verlengstuk op de kwaliteitswet Wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz). In feite heeft de wet twee zaken gebracht voor zzp'ers in de zorg.

  1. Onderzoek liet zien dat 95% van de nieuwe zorgaanbieders niet voldeed aan kwaliteitswet- en regelgeving. Via de meldplicht Wtza dwingt de wetgever nu álle zorgaanbieders (ook zzp'ers) om zich te melden bij de start en formeel te bekennen dat zij begrijpen dat zij een kwaliteitssysteem moeten hebben. Zie stap 5 in ons starter stappenplan;
  2. In de stap van WTZi naar Wtza is het woord 'zorginstelling' vervangen door 'zorgaanbieder' en betekent dit dat de groep organisaties die onder de Wtza valt enorm vergroot is ten opzichte van de WTZi. Bij die laatste ging het om 'instellingen'. Bij de Wtza gaat het om 'zorgaanbieders'. Dat kunnen ook solistisch werkenden zijn. De 180.000 zzp'ers in de zorg vallen als 'zorgaanbieder' nu onder de Wtza en daarmee onder de Wkkgz.

Wat de Wtza voor jou vooral betekent, is dat het jou als zzp'er binnen de kwaliteitswet Wkkgz plaatst.

WTZi toelating is nu Wtza toelating

Nog steeds is er zoiets als een 'toelating' voor zorgorganisaties. Dat was binnen de WTZi zo en is ook binnen de Wtza geregeld. Het verschil is alleen nu wel dat zo'n toelating niet meer noodzakelijk is voor financiering. Het is nu noodzakelijk dat je 'zorgaanbieder' bent. Maar dat is in feite iedereen die binnen de zorg werkt met een KvK nummer. Als zzp-er in de zorg heb je alleen meldplicht, geen vergunningplicht. Tenzij je als zzp'er in een georganiseerd verband gaat zitten, waardoor je als 'organisatie' gezien wordt. Op dat moment heb je met elkaar een zorginstelling en daar zijn meer regels op van toepassing dan als zzp'er. Je kunt verder lezen over wat een Wtza-vergunning is, maar onze dienstverlening heeft daar geen betrekking op. Wij hebben er specifiek voor gekozen om ons te richten op zzp'ers in de zorg. Daar is ons abonnement op ingericht, zodat jij kunt voldoen aan de eisen die gelden vanuit de Wtza.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg