Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
VOG digitaal ontvangen

VOG straks digitaal te ontvangen en door opdrachtgevers te controleren

vog Mar 19, 2024

De VOG is straks digitaal te ontvangen in de Berichtenbox van MijnOverheid. Opdrachtgevers kunnen de VOG vervolgens digitaal verifiëren binnen een portaal. Voor zzp'ers in de zorg en hun opdrachtgevers wordt dit een belangrijke stap in de strijd tegen valse diploma's en VOG's.

Valse VOG's nu nog in omloop

Op dit moment is er nog sprake van een vicieuze cirkel van diplomafraude in de zorg. Veel documenten worden nog in papieren vorm of via PDF uitgewisseld tussen zorgverleners, bemiddelaars en opdrachtgevers. De fraude met diploma's en VOG's in de zorg neemt dan ook toe. Ook al is de straf bij een valse diploma of VOG niet mals, dit houdt mensen die misbruik willen maken van deze mogelijkheden niet tegen. Tot verontwaardiging van echte zelfstandig ondernemers in de zorg, die juist goede bevoegd en bekwaamheden en transparant handelen centraal hebben staan. 

VOG straks digitaal te ontvangen

De VOG is straks niet meer alleen in papieren vorm te ontvangen via een gewaarmerkte afdruk, maar ook digitaal. "Screeningsautoriteit Justis introduceert een nieuwe, digitale ontvangstmethode voor de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Hiermee spelen we in op de langlopende wens van werkgevers, organisaties en burgers om de VOG digitaal te kunnen ontvangen", zo stelt de website. De digitale VOG bevat dezelfde informatie als de papieren VOG, behalve het postadres van de ontvanger. De digitale VOG heeft straks een roze kleur en de zichtbare echtheidskenmerken zoals het watermerk zijn vervangen door onzichtbare, digitale echtheidskenmerken. De digitale VOG kost net als de papieren VOG via Justis €33,85. Zzp'ers in de zorg kunnen op dit moment al hier hun VOG aanvragen. Het komt er straks op neer dat je bij de digitale aanvraag van een VOG ervoor kunt kiezen om hem in jouw Berichtenbox van MijnOverheid te ontvangen. Als je een VOG wil aanvragen via de gemeente bestaat deze mogelijkheid niet. 

VOG door opdrachtgevers te controleren

Een heel belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen valse VOG's, is dat cliënten, opdrachtgevers en bemiddelende partijen de digitaal ontvangen VOG straks kunnen controleren via validatie.nl. Het bestand van de digitale VOG kan geüpload worden via deze website en de verborgen beveiliging zorgt ervoor dat te controleren valt of de VOG echt is. Daarmee wordt de VOG eenvoudig te controleren, mits de zorgmedewerker ook kiest voor de digitale optie. Justis - "Het is de medewerker die de keuze maakt tussen een papieren of digitale verzending van de VOG. Hierbij mag een organisatie wel een bepaalde voorkeur kenbaar maken." Bekijk hier de infographic 'Hoe ontvang ik mijn VOG'.

Wanneer wordt de VOG digitaal?

"De mogelijkheid om de VOG digitaal te ontvangen wordt van maart tot en met mei 2024 in fases uitgerold. Zo weet Justis zeker dat de systemen goed blijven werken. De actuele planning laat zien dat KvK nummers die starten met een '8', zoals we zien bij de Wtza en SBI codes van zzp'ers in de zorg, als eerste groep gepland staan. Uiterlijk 9 april zou je bij een nieuwe VOG aanvraag de mogelijkheid voor een digitale VOG bij jouw digitale aanvraag moeten aantreffen. Kies hierbij voor de optie 'digitaal ontvangen'.  

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg