Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Wanneer geen vog zorg

Wanneer krijg je geen VOG in de zorg?

vog werken als zzp'er Jan 09, 2022

Bij aanvang van een samenwerking tussen zorgverlener en een opdrachtgever of werkgever in de zorg wordt er om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) gevraagd. Dit doen werk- en opdrachtgevers omdat zij een vergewisplicht hebben. Deze eis komt voort uit de Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen in de Zorg (Wkkgz). Opdrachtgevers moeten controleren of de persoon die de zorg gaat verlenen hiervoor geschikt is. Een VOG is hier een goed middel voor omdat wordt nagaan door Justis of de persoon delicten heeft gepleegd in het verleden.  

Wat zegt een VOG?

Een VOG wordt aangevraagd voor een specifieke functie en werkzaamheden. Dit noemen ze een screeningsprofiel. Verschillende functies hebben verschillende eisen en dus verschillende screeningsprofielen. Als je ooit met geld hebt gefraudeerd kan je bijvoorbeeld niet bij een bank werken. Wanneer Justis een VOG aanvraag ontvangt leggen zij de specifieke aanvraag naast het verleden van de persoon.

Als hier geen noemenswaardige voorvallen naar voren komen wordt een VOG afgegeven. Een VOG is een momentopname en zegt niks over het gedrag van de persoon in de toekomst. 

Lees meer: Is een VOG verplicht als zzp'er in de zorg?

Wanneer wordt een VOG aanvraag in de zorg afgekeurd?

Een VOG in de zorg wordt aangevraagd voor het screeningsprofiel '45 Gezondheidszorg en welzijn van mens en dier'. Dat betekent dat er gekeken wordt of er geen aanwijzingen zijn die werken binnen dit screeningsprofiel belemmeren. Strafbare feiten die een risico kunnen vormen voor jouw taak als zorgverlener kunnen hierin dus een belemmering vormen.

Een snelheidsovertreding is geen risico voor het verlenen van zorg, maar wellicht wel weer voor een andere werkzaamheden. Ze geven zeker geen  VOG af als je een zedendelict hebt gepleegd. Uiteindelijk kijken ze per persoon naar de ernst van het delict, de straf, hoelang het delict geleden is en de relevantie met de werkzaamheden. Zolang je geen strafblad hebt of strafbare feiten die gerelateerd zijn aan het doel van de aanvraag is de kans groot dat je wel een VOG krijgt. 

Lees ook: VOG aanvraag als zorg ZZP: hoe werkt dat?

Ondersteuning bij een VOG aanvraag voor ZZP

ZZP-erindezorg.nl ondersteunt zzp'ers in de zorg bij hun VOG aanvraag. Zo kan je via ons zowel schriftelijk als online een VOG aanvragen. Het voordeel van een VOG aanvragen via ons is dat wij een neutrale partij zijn. Zo voorkom je dat je voor iedere opdrachtgever een nieuwe VOG moet aanvragen. Ondersteuning bij een VOG aanvraag is onderdeel van het Wtza abonnement. Meer informatie over een VOG aanvraag via ZZP-erindezorg.nl vind je hier.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg